Najveća knjiga na svetu!

03/11/2020 15:25

Najveća knjiga na svetu!

Bajkovita Burma, današnji Mjanmar čuva i dalje najveću knjigu na svetu na 1460 stranica i 730 listova mramora debljine 13 cm. Knjiga je zaostavština jednog kralja koji je klniževnost smatrao veoma važnom, a za knjigu koju je ostavio budućim naraštajima želeo je da traje večno.

Kralj tadašnje Burme Mindon želeo je da ostavi nešto korisno budućim generacijama. Kako je jako voleo književnost i bio je lud za čitanjem knjiga, bio je mišljenja da boljeg poklona budućnosti i svojoj zemlji- nema do knjige. Želeo je da ta knjiga bude posebna i da traje vekovima pa je napravio najveću knjigu na svetu.

Mindon od Burme je želeo da knjiga koja će biti njegova zaostavština traje 5000 godina, a znao je da papir toliko neće preživeti taj zub vekova. Kada je 1860. godine počeo graditi glavni grad Burme Mandalay, počeo je i praviti najveću knjigu na svetu koja još uvek stoji u podnožiju Manday Brda.

Dimenzije knjige su zapanjujuće- knjiga sadrži 730 listova ili 1460 stranica, sve su napravljene od mramora i sadrže oko 100 linija teksta. Svaki list je širok 107 cm, visine 153cm sa 13cm debljine. Svaki od kamenih tabla ima svoju vlastitu pogodu u svi su raspoređeni oko središnje zlatne pagode- poznate kao Kuthodaw pagoda.

Knjiga je završena posle osam godina, a 1868. godine je zvanično otvorena za javnost. Izvorno je svaka tabla imala i svoj dragoceni dragulj na vrhu , ali kad su Britanci napali sever burme (1880), svi dragulji su nestali .

Obnova pagode je početa 1890. godine a u drugoj polovini dvadesetog veka knjizi se vratila njena stara slava.

Svoje štampano izdanje ova dragocena knjiga dobija 1900. godine, u 38 tonova a svaki je sadržao 400 stranica. Ovo delo je zbirka spisa theravada tradicije budizma.

Vratimo se samoj najvećoj knjizi na svetu. Danas redovi koji čine ovu velelepnost a koji su bili zlatom urezani su nestali, a njih su zamenili redovi ispisani crnim šelakom.

Da biste dobili predstavu kako izgleda ova burmanska lepotica morate je doživeti.

03/11/2020 15:25

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga