Dan Ginisove knjige rekorda – susret najvišeg i najnižeg čoveka

14/11/2014 14:01

Dan Ginisove knjige rekorda – susret najvišeg i najnižeg čoveka

Zvanično najviši čovek na svetu je Turčin Sultan Kosen, visok 251 cm. S druge strane, najniži čovek na svetu je Nepalac Čandra Bahadur Dangi, visok samo 54,6 centimetara.

Njih dvojica su se juče povodom Dana Ginisove knjige rekorda susreli u Londonu, na travnjaku ispred Vestminsterske palate, gde su popili čaj.

75-godišnji Nepalac je došao u tradicionalnoj nošnji Nepala i rekao da je oduševljen što je upoznao najvišeg čoveka na svetu i dodao da ga je zanimalo kako izgleda njegova sušta suprotnost.

32-godišnji Turčin uzvratio je kako ga je zanimalo koliko je zaista visok najniži čovek na svetu, i do koje visine njegove noge doseže. On je rekao da, iako su različiti, prošli su kroz slične stvari u životu. Sultan je priznao i da ima ozbiljnih zdravstvenih problema zbog svoje visine, te da ga bole kolena i da se zamara kad duže stoji.

Osim što je najviši čovek na svetu, Sultan drži još jedan rekord – ima najduže šake na svetu, koje su dugačke čak 28,5cm od zgloba do vrha srednjeg prsta.

Osim ovim susretom, Dan Ginisove knjige rekorda je obeležen u celom svetu na razne načine – u Kini je 289 osoba istovremeno doručkovalo u krevetu, u Australiji je 500 dece zajedno drmalo glavom, dok se u Japanu održalo takmičenje u trčanju četvoronoške na 100 metara, a u Francuskoj su plesačice Mulen Ruža izvele najveći broj dizanja noge u kankanu.

Izvor: 24 sata

14/11/2014 14:01

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga