Ko je bio Johan Kristijan Bah?

05/09/2019 13:48

Ko je bio Johan Kristijan Bah?

Svi smo čuli za Johana Sebastjana Baha, čuvenog nemačkog kompozitora koji je ostavio neizbrisiv trag u klasičnoj muzici. A da znate da je njegov sin krenuo očevim stopama?

Na današnji dan, 5. septembra 1735. godine rođen je Johan Kristijan Bah. Njegovi roditelji su bili Johan Sebastjan Bah i Ana Magdalena Bah. Njegov otac imao je 50 godina kada se rodio, pa ne čudi što je Kristijan od malih nogu i te kako imao dodir s muzikom. Bio je najmlađi Bahov sin. Dok je odrastao, njegov otac stvarao je muzičku istoriju.

Kada je imao 15 godina, Johan Sebastjan je preminuo. Kristijan se seli u Berlin gde mu polubrat Karl Filim Emanuel Bah, već proslavljeni kompozitor, daje časove muzike. Kasnije, on se seli u Italiju, gde postaje uspešan operski kompozitor.

Nakon Italije, Kristijan se seli u London, gde je postajao sve popularniji. Čak je u jednom trenutku držao časove muzike kraljici Engleske Šarloti, supruzi Džordža III.

Ljudi su počeli da ga nazivaju “londonskim Bahom”, a jedan od učenika i veoma bliskih prijatelja postao mu je Mocart.

Iako je uspeo da se proslavi, poslednje godine života provodio je u nemaštini. Nakon smrti, kraljica Šarlota pomogla je Kristijanovoj supruzi da vrati veći deo duga. Kristijan je sahranjen u Londonu.

 

05/09/2019 13:48

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga