Obeležavanje Svetskog dana pingvina

25/04/2017 16:50

Obeležavanje Svetskog dana pingvina

Svakog 25. aprila obeležava se Svetski dan pingvina – veoma specifične vrste ptica prepoznatljive po svojim “smoking odelima” i pomalo smešnom hodu.

Na svetu postoji 18 različitih vrsta pingvina i sve su zaštićene zakonom, a kako bi se o njima više znalo – ustanovljen je Dan pingvina, ali i Svetski dan zaštite pingvina, koji se obeležava 20. januara.

pingvin kosa

Ovo su neke od najzanimljivijih činjenica o ovim neverovatnim životinjama kojih je najviše na Antarktiku, odnosno na južnoj hemisferi Zemlje:

  • Pingvini su veoma druželjubivi i sve što rade – rade u grupama, a žive u kolonijama koje mogu sadržati i 20 miliona pingvina!
  • Pod vodom mogu da se zadrže i do 10-15 minuta, nakon čega moraju da izrone da bi udahnuli vazduh.

pingvin pliva

  • Kraljevski pingvini mogu formirati kolonije u kojima se nalazi i do 10.000 pingvina, od kojih se svako gnezdo pingvina uvek nalazi na istoj i tačnoj udaljenosti od svog prvog komšije i to se nikad ne menja!
  • Najstariji pronađeni fosil pingvina, Waimanu manneringi, star je oko 60 miliona godina. Njegovo ime dolazi od Maori pojma za “vodene ptice”.
  • Pingvini su izgubili sposobnost da lete pre nekoliko miliona godina, ali su ptice koje najbrže plivaju i najdublje rone i svakako najveće vodene ptice.

pingvini led

Pročitajte i: Zašto su pingvini crno-beli?

25/04/2017 16:50

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga