Na današnji dan preminuo Laza Kostić

26/11/2016 09:08

Na današnji dan preminuo Laza Kostić

Na današnji dan, 26. novembra 1910. godine, preminuo je srpski pesnik, pisac, novinar, filozof, poliglota i političar, Laza Kostić.

Rođen je u Kovilju, 31. januara 1841. godine, u veoma bogatoj građanskoj porodici, što mu je omogućilo da se posveti učenju i čitanju, što ga je kasnije uvrstilo među najškolovanije srpske pisce.

Nakon osnovne škole u Kovilju, pohađao je srednju školu u Novom Sadu, Pančevu i Budimu, da bi na Peštanskom univerzitetu upisao prava, gde je završio i doktorat.

Iako je živeo u romantičarskom istorijskom periodu, stvaralaštvo Laze Kostića bi moglo da se svrsta u modernizam, odnosno u preteču modernog doba u umetnosti.

Svojom poezijom u potpunosti je preneo sopstvenu prirodu, a mogao bi se okarakterisati kao ponosan, samouveren, oštrog uma, prkosan, što je često žestilo njegove savremenika. Baš zbog načina na koji je živeo i kako je živeo često su ga oslovljavali sa “Ludi Laza“.

Svojim delima je uneo nove i smele oblile u poeziju i obogatio je književni srpski jezik. Osim toga, Laza Kostić je tvorac srpske avangardne lirike, a neka njegova dela predstavljaju najviša ostvarenja srpskog romantizma.

Neka od njegovih najpoznatijih i najznačajnijih dela su: “Maksim Crnojević”, “Pera Segedinac”, “Među javom i med snom”, “Santa Maria della Salute”.

Više o životu i stvaralaštvu Laze Kostića pročitajte OVDE.

Biografije drugih značajnih istorijskih ličnosti nalaze se OVDE.

26/11/2016 09:08

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga