Zašto je policijska uniforma najčešće plave boje?

08/05/2015 10:39

Zašto je policijska uniforma najčešće plave boje?

Poslednjih nekoliko decenija u različitim krajevima sveta policija nosi plave uniforme, a za to postoji jedan jednostavan i praktičan razlog, mada razlog može biti i nešto drugo.

U delu “Psihološki uticaj policijske uniforme” navodi se da tamnoplava boja ima nekoliko važnih funkcija, mada se najčešće pominje njena praktičnost, pogotovo kada je primenjena na policijske uniforme. Tamnoplava boja se lako održava – fleke i oštećenja se manje vide, a pored toga policajci se u toj boji slabije vide po mraku što im olakšava posao. Policija okruga Baltimor je 1996. godine promenila boju unifromi za noćne smene – iz bele u tamnoplavu.

Istraživanje koje su sproveli psiholozi Univerziteta u Džordžiji, a u kom je učestvovalo 98 ispitanika, plava boja izaziva osećaj sigurnosti i bezbednosti kod većine ljudi koji su učestvovali u istraživanju. Prema tome, logično je da i uniforma onih koji su zaduženi za bezbednost građana bude baš tamnoplave boje.

S obzirom na to da se psihologija boja još istražuje, pa samim tim i nije prihaćena u potpunosti, činjenice do kojih se došlo zahvaljujući ovoj grani psihologije ipak se moraju uzimati sa rezervom, mada se ovim marketinški stručnjaci služe već dugo.

Tamnoplava uniforma se održala zbog toga što je praktična, ali ima i određen povoljan psihološki uticaj na ljude. Ali kako je došlo do toga da policajci imaju plave uniforme?

Prema zabeleženoj istoriji policije Los Anđelesa, prvi državni zakon o policiji ustanovljen je 1835. godine, a kako bi svi policajci bili jednako obučeni – dobili su višak uniformi vojske Unije, koje su bile mornasko plave boje.

Zakon o metropolitanskoj policiji u Ujedninjenom Kraljevstvu Velike Britanije donet je 1829. godine, a u njemu je propisano da policija nosi plavu uniformu kako bi se razlikovala od britanske vojske koja je imala crvenu uniformu.

Iako je tamnoplava boja policijske uniforma najčešća, ipak nemaju policajci svih država na svetu plave uniforme. Mnogi policajci nisu ni želeli da nosi uniforme, zato što bi se na taj način razlikovali od civila, a imali su i strah od toga da bi time bili na meti rulje ili bi im se podsmevali. Međutim, policija je ipak dobila svoje uniforme, mada su se neki tome manje, a neki više opirali. Dokaz za to je i činjenica da su policajci kalifornijskog okruga Oranž svoje uniforme zvanično morali da počnu da nose tek 1938. godine.

Izvor: Nacionalna geografija

08/05/2015 10:39

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga