Selo u kom stanovnici komuniciraju zviždanjem već 400 godina!

21/10/2020 14:33

Selo u kom stanovnici komuniciraju zviždanjem već 400 godina!

Stanovnici ovog malog sela i pre nego što su imali struju su smislili jedan brilijantan način komuniciranja sa velike udaljenosti- zviždanje!

Ovaj način komunikacije zovu „ptičiji jezik“ ili „kus dili“ na turskom, te je i samo selo Kuskoy dobilo ime po ovoj specifičnosti i u prevodu znači „selo ptica“. Ovako su počeli da komuniciraju i davnih dana, i pre više od 400 godina. Selo je smešteno na jako nepristupačnom terenu, kuće su razbacane, pa je prenošenje poruka među stanovnicima bilo jako zahtevno.

Upravo zbog toga je nastao ovaj alternativni vid komunikacije kratkim zvukom. Tako su seljani uštedeli više enegrije na hodanje ili dovikivanje. Inspirisani pesmom ptica, počeli su zviždati slogove turskih reči. Ovaj način komunikacije koristili su da jedni druge obaveste o gostima sela, da pitaju za pomoć, ili pošalju poziv za druženje ili čaj. Tokom godina njihov jezik zviždanja se toliko razvio da su počeli sklapati i složene rečenice, pa čak su mogli da vode i čitave razgovore zviždanjem.

Kako se zvuk čuje do udljenosti otprilike 1 kilometar, ako je osoba kojoj je namenjena poruka udaljena više, neko će biti ljubazan da prenese zvižduk- sve dok poruka ne stigne do svog cilja.

Električna enegija je u Kuskoy stigla tek 1986. godine, to su otprilike bila vremena kad su mlađi napuštali selo u potrazi za boljim životom u razvijenim gradovima. Danas selo nastanjuju uglavnom stariji ljudi, a pojava mobilnih telefona i novih jednostavnijih načina komunikacije polako ubija njihov ptičiji jezik.

No, seljani se i dalje ne predaju. Oni svake godine organizuju festival koji promoviše ptičiji jezik i pri tome ga pokušavaju preneti  i usaditi kao kulturu i među mlađom populacijom. Pomoću svog specifičnog jezika pokušavaju i privući turiste važne za ekonomiju sela. Tokom svakog ovakvog festivala održava se i takmičenje, prilikom kog takmičar zviždanjem prenosi poruku sudijama koje se nalaze na drugoj strani planine.

21/10/2020 14:33

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga