Kako je nastala gumena lopta i koji to ritual je preteča fudbala?

12/06/2020 11:38

Kako je nastala gumena lopta i koji to ritual je preteča fudbala?

U Prirodnjačkom muzeju Njujorka nalazi se retki majanski kameni disk koji prikazuje sportske igre loptom. 

Da nije otkriven i veliki teren sa nekom vrstom poprečnog koša oslikan scenama ove igre u Čič Ici ovaj mit ne bi mirisao na istinu.

Misterija kamena isklesanog majanca sa loptom jeste što unutar lopte jeste oslikana lobanja. Ovo je bila surova igra, ritualnog značenja.

Radi se o igri paktapok. Ovu surovu igru Maje su igrale sa štitnicima na kolenima i preponama i maskama na glavi. Pravila igre bila su da plemenci ne smeju taknuti loptu ničim osim kukom i tako je ubaciti u koš. Gubitnici su nažalost bukvalno gubili glavu. Lopte su u to vreme zaista i nastale, Majanci su domišljato od dostupnog kaučuka dodavanjem sumpora iz korenja biljaka, pravili sasvim stabilnu sunđerasto- gumenu smesu. Pitanje je jel unutar te smese bila lobanja gubitnika?

Prema crtežima Majanaca lobanje gubitnika koji su žrtvovani već na stadijonu jesu završavale na kolcima ali jesu li i simbolički bile gumirane i jel tako nastala lopta?

Majama je ova igra značila ustvari mnogo više od sporta. Ona je bila oponašanje nastanka života. Prema njihovom verovanju dva blizanca su igrala paktapok sa bogovima podzemlja. Jedan je izgubio glavu. Drugi je odlučno oteo glavu bogovima koji su sad paktapok igrali sa njegovom lobanjom. Otevši bratovu glavu od bogova on je brata vratio u život i porazio bogove smrti, Maje su verovale da je ovako nastao život.

Upravo zbog ovog mita naučnici vrše eksperiment sa gumiranjem veštačke lobanje. Kako postoje Meksikanci koji povremeno oživljavaju paktapok, on im daje ovu tešku loptu da je oprobaju u igri i ožive mit. Ipak oni nisu bogovi i ovom tvrdom loptom zadobijaju ozbiljne povrede kuka. Lopta ne otskače iako lako prolazi kroz koš. Zaključak je da je ipak u ovoj igri nastala gumena lopta kakvu znamo i da u njoj nije bila ljudska lobanja. Igra paktapok je bila improvizacija mita i ritual žrtvovanja bogovima smrti .

Tvorac majanskog “ kamena igara“ je ipak ostavio mudru poruku i današnjim igračima i sportistima – igraj svojom glavom.

12/06/2020 11:38

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga