Misteriozni gradovi Italije

08/01/2021 14:21

Misteriozni gradovi Italije

Osim predivnih mesta, od modernih do živih spomenika i istorijskih čuda koje ova bajkovita zemlja čuva, u Italiji se kriju i „gradovi duhova“, potpuno napuštena mesta koja beleže tragove života. Iznenadićete se koliko ih puno ima.

Tolfacia

Grad koji se nalazio severno kod Rima na vrhu planine Tolfa. Prema legendama ovaj grad je uništila pohlepa. Sagrađen je oko 9. veka, a uništen je u 15. veku. Navodno je planina Tolfa bila bogata zlatom i srebrom, što se otkrilo u srednjem veku sa razvojem rudarstva. Tako su stanovnici grada počeli da se grabe i svađaju za plen pa je na kraju i sam grad uništen i raseljen. Ostali su rasuti delovi građevina po okolnoj šumi i skelet nekadašnjeg dvora, neke puste crkve i očuvane zidine.

Nimfa

Ovo magično mesto se nalazilo u jednom od najlepših južnih kantona Italije, Cisterna di Latina. Mesto je poznato po bajkovitim vrtovima i neverovatno lepoj reci. Izgrađeno je oko rimskog hrama posvećenom božanstvu rastućih voda Nimfi Naiadi, kuće su uglavnom gradili bogati plemići i porodice pape koji su hrlili da uživaju u ovom božanskom rezervatu. Idilu je pokvarila malarija, pa su se preživeli vratili u Rim i ostavili pustoš, zidine koje je progutala priroda. 

Monterano

Smešten u područiju Canale Monterano i dalje je veoma atraktivan i očuvan gradić iako u njemu niko ne živi od 1700. godine, zbog prodora francuske vojske. Bio je veoma popularan centar u srednjem veku.

Fabriće di Karegin

Mesto je jedan od najpopularniji grad duhova. Povezano je i sa okultizmom, zbog svakakvih legendi a jedna je i evidentna, mesto je nevidljivo! Zapravo grad je potopljen, nalazi se ispod jezera. Ovo se desilo po izgradnji hidroelektrane, grad je malo po malo tonuo u jezero dok ga isto nije potpuno progutalo. Možete ga videti jedino kad se jezero prazni, što je jednom u par godina a poslednji put je bilo 2016. godine.

08/01/2021 14:21

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga