Na današnji dan preminuo Mihajlo Pupin

12/03/2017 13:00

Na današnji dan preminuo Mihajlo Pupin

Na današnji dan, 12. marta 1935. godine, preminuo je srpski fizičar, elektroinženjer i pronalazač, srbin koji je povezao svet – Mihajlo Pupin.

Rođen je 9. oktobra 1858. godine u Idvoru u Banatu, zbog čega je sam sebi dao nadimak – “Idvorski“.

Iako su njegovi roditelji bili nepismeni, trudili su se da ga upute u svet i pomognu mu da se obrazuje i bavi naukom. Osnovno obrazovanje stekao je u Idvoru, da bi upisao Pančevačku gimnaziju, gde je počeo da se zanima za prirodne nauke. Zahvaljujući jednom profesoru, Mihajlo je dobio priliku da upiše studije u Pragu 1872. godine.

Međutim, studije je prekinuo brzo zbog iznenadne smrti njegovog ova, kada se vratio u rodni Idvor, nakon čega je odlučio da ode u Ameriku.

S obzirom na to da nije znao engleski, Pupin je u početku živeo veoma teško. Prvih dana u Njujorku gladovao je, a posao je konačno našao u Filadelfiji gde je čuvao stoku.

U tom periodu često je odlazio u Kuperovu biblioteku gde je počeo da uči engleski. Uskoro je, uporedo sa poslom koji je radio, upisao i Kuperovu večernju školu, gde se istakao kao dobar matematičar i crtač mašina.

Kako bi se upisao na Kolumbija univerzitet, morao je da se priprema dve godine i da položi latinski i grčki, te je 1879. godine uspeo u tome i postao akademski građanin Amerike.

Više o životu, radu i uspehu Mihajla Pupina pročitajte OVDE.

Biografije drugih značajnih ličnosti nalaze se OVDE.

12/03/2017 13:00

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga