Učenje jezika preko serija

05/11/2014 14:11

Učenje jezika preko serija

Mnogi od nas su pratili sve španske serije kad su počele da se emituju na našim prostorima i tako uspeli da, koliko-toliko, nauče jezik.

Često televizijske serije predstavljaju sredstvo za učenje jezika, ali da bi se dostigao neki viši nivo znanja, ipak je potrebno ozbiljnije poraditi na tome. Na ovaj način se spaja zabava sa učenjem jezika.

Ipak, nije svaki jezik lako naučiti na ovaj način. Neke jezike ćemo pre naučiti zato što su nam srodniji od drugih, pa je tako mnogo lakše naučiti španski jezik nego turski.

U španskom jeziku nema nekih glasova koji ne postoje u srpskom jeziku, pa je ono što se kaže vrlo razumljivo, a to potpomaže i činjenica da govornici španskog jezika nemaju jak akcenat. Gramatika je logična i slična našoj, pa je učenje španskog jezika lako palo većini gledalaca TV sapunica.

S druge strane, turski jezik je težak čak i onima koji ga uče godinama, pa i decenijama. On pripada drugoj jezičkoj familiji, a komplikacije se javljaju i kod tvorbe reči – zabeleženo je čak deset sufiksa koji dolaze na jednu reč.

Serije koje gledamo na TV-u čine jezik popularnim i često postaju motiv za učenje stranih jezika, a postaju i sredstvo jer smo tom jeziku izloženi, pa tako učimo.

Ana Jovanović, docentkinja na Filološko-umetničkom fakultetu u Kragujevcu, kaže da su testirali ljude koji učili španski preko serija i da je sa njima bilo moguće voditi jedan običan razgovor o svakodnevnim temama. Ipak, kaže, imali su dosta propusta u gramatici, pisanju i prevodu.

Da bi se dostigao napredniji nivo znanja nekog stranog jezika ipak je potrebno ozbiljnije se posvetiti, učiti i koristiti neku tehniku, metodologiju.

Šta god je predstavlja motiv za učenje, učenje stranog jezika vam neće škoditi i predstavlja koristan način da doprinesete ličnom i profesionalnom razvoju.

Izvor: RTS

05/11/2014 14:11

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga