Na današnji dan pogubljena Marija Antoaneta

16/10/2015 11:02

Na današnji dan pogubljena Marija Antoaneta

Na današnji dan, 16. oktobra 1793. godine, na giljotinju je osuđena ćerka austrijske carice Marije Terezije, Marija Antoaneta.

Marija Antoaneta rođena je 2. novembra 1755. godine, kao petnaesto dete Marije Terezije. Kako bi pomogla svojoj državi, Marija Terezija je ugovorila brak Mariji Antoaneti, koja je 1763. godine bila verena za francuskog prestolonaslednika Luja Augusta.

Već sa 19 godina, Marija Antoaneta je bila kraljica Francuske, ali sa svojim mužem nije imala dobar odnos, jer su im karakteri, ali i načini života bili potpuno različiti, pa se najčešće nisu uopšte ni sretali.

Kraljica je ubrzo postala veoma omržena u narodu, a u istoriji je poznato da je bila jedna od najomrženijih ličnosti Francuske, pogotovo iz vremena izbijanja revolucije – 1789. godine.

Bila je optuživana za mnoge afere, a prozvana je i Madam Deficit, zbog načina na koji je trošila novac i raskošne odeće koju je stalno nosila.

Kao i njen muž, kralj Luj XVI, i Marija Antoaneta je bila optužena za izdaju i krađu, pa i osuđena na giljotinju – 16. oktobra 1793. godine.

Marija Antoaneta bila je poslednja kraljca Francuske koja je nakon njene smrti postala republika.

Više o životu Marije Antoanete i o Francuskoj u periodu njenog života, pročitajte OVDE.

Biografije ostalih značajnih istorijskih ličnosti nalaze se OVDE.

16/10/2015 11:02

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga