Na današnji dan rođen je Hans Kristijan Andersen

02/04/2015 13:39

Na današnji dan rođen je Hans Kristijan Andersen

U gradu Odenseu 2. aprila 1805. godine rođen je Hans Kristijan Andersen, danski pisac, pre svega poznat po bajkama. Njegova dela prevedena su na više od 80 jezika širom sveta.

U početku je Hans Kristijan Andesen pisao samo prozu i poeziju, ali je kasnije, kada je počeo andersenda putuje kako po domovini, tako i po inostranstvu, počeo je da piše romane u kojima je opisivao svoje pustolovine.

Njegova prva uspešna knjiga bila je “Šetnja od Holmenskog kanala do istočne tačke ostrva Amagera” koju je napisao 1829. godine. Nakon toga, u svom romanu “Improvizator”, koji je napisao 1835. godine, opisao je borbu mladog pisca za afirmaciju. Taj roman je preveden na nekoliko stranih jezika.

Danas je Andersen čuven po bajkama koje se čitaju već generacijama, ali kada ih je napisao, javnost je jedva obratila pažnju na ta njegova dela.

Njegove bajke su u početku predstavljale prepričavanja onoga što je on kao mali čuo, a kasnije ih je sam smišljao. Napisao je ukupno skoro 200 priča, koje, iako potiču iz danskog folklora, antičkih sveta ili opšteg indoevropskog predanja, predstavljaju originalna dela, pisana kako za decu tako i za odrasle.

Više o životu Hans Kristijan Andersona pročitajte ovde.

Biografije drugih značajnih istorijskih ličnosti nalaze se ovde.

02/04/2015 13:39

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga