Na današnji dan preminuo Radjard Kipling

18/01/2017 13:13

Na današnji dan preminuo Radjard Kipling

Na današnji dan, 18. januara 1936. godine, u Londonu je preminuo engleski književnik, dobitni Nobelove nagrade za književnost, Radjard Kipling.

Rođen je u Bombaju 30. decembra 1876. godine, gde je proveo jedan deo detinjstva. Naučio je hindu jezik, pohađao vojnu školu u Devonširu, da bi se u Indiju vratio tek 1933. godine, gde je radio kao novinar.

Za života puno je putovao po svetu, a posetio je Japan, Amerik, Južnu Afriku, ali je veći deo života proveo u Velikoj Britaniji.

Njegova dela su najčešće bila u obliku kratkih priča sa puno efekata, zbog čega su bila veoma čitana i interesantna. Često je u pričama prikazivao život u Indiji, gde je i sam rođen.

Posebno je bio darovit za pisanje priča o svetu dece i svetu životinja, pa je tako najpoznatije i jedno od najpoznatijih dela upravo “Knjiga o džungli” – u kom je detaljno opisao predele Indije i svet životinja i sve to prilagodio deci.

Osim što je bio uspešan pisac, Radjard Kipling je učestvovao i u političkom životu Britanije, prilično aktivno. Zalagao se za britanski imperijalizam, a često je bio karikiran u javnosti baš zbog svog zalaganja za kolonijalizam.

Među njegovim najpoznatijim delima nalaze se i: “Hrabri kapetan”, “Kim”, “U delom i crnom”, “Priče za decu”, “Izistinske priče”.

Nobelovu nagradu za književnost dobio je 1907. godine.

Biografije drugih značajnih ličnosti nalaze se OVDE.

18/01/2017 13:13

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga