Obojeno naukom

25/01/2021 12:42

Obojeno naukom

Hemičari i fizičari eksperimentišu sa načinima pravljenja još živopisnijih i intenzivnijih nijansi od onih u prirodi.

Neverovatna nijansa jarko plave boje, leptira iz porodice Mrphidea inspirisala je naučnike da hemijski pokušaju da naprave istu nijansu koja se preliva. Ne samo pomoću tonera nego i menjanjem same strukture materijala. Naučnici sa univerziteta Šefild, predvođeni Endruom Parnelom pokušavaju sad da naprave prelivajuće, reflektujuće nijanse oponašajući principe na koji priroda pravi ove boje.

Pigment stvara boju tako što upija sve talasne dužine svetlosti sem jedne određne. Suprotno tome, boje stvorene izmenom rasporeda molekula unutar pigmenta reflektuju samo jednu određenu talasnu dužinu. Parnel to naziva naukom kontrole svetlosti. 

Plavi pigment se retko pojavljuje u prirodi. Ali oko 7 725 kilometara zapadno od Parnelove laboratorije, Mas Subramanijan, stručnjak za materijale na Državnom univerzitetu Oregon, slučajno je otkrio novi plavi pigment. Tragajući za magnetnim materijalom koji bi mogao da skladišti elektricitet i da se koristi u kompjuterima, Subramanijan i njegovi studenti postdiplomci stavili su mešavinu metalnih elemenata – itrijuma, indijuma i mangana – u peć i bili su iznenađeni kada su videli da su napravili jarkoplavu supstancu. Nazvali su je YinMn (izgovara se jin- min), po simbolima ova tri elementa. Prvi je novi plavi pigment otkriven u poslednjih 200 godina. Ova jarka boja je izuzetno delotvorna u odbijanju toplote, što je čini korisnom u održavanju hladovine u zgradama.

Ekstremno crno- supercrni pigment je napravio britanski umetnik Stjuart Sempl, koristi se u slikanju akrilnim bojama. Supercrni premazi apsorbuju skoro svu vidljivu svetlost, skoro poput crne rupe.Oni čine da trodimenzionalni objekti izgledaju pljosnato. Čuveni crni materijal Vantablack koristi se za premazivanje luksuznih vozila i ručnih satova, ali je Tehnološki institut Masačutes prošle godine napravio još tamniju crnu.

Ekstremno ružičasto- Svetlucavi ružičasti materijal je napravio Sempl, koji pravi materijale koji se koriste u umetnosti i prodaje ih online.

Ekstremno narandžasto- zove se RTZ narandžasta i proizvodi je kompanija za proizvodnju boja Shepard, sasvim je i zelena – odnosno ekološka, bez toksičnih sastojaka poput olova i hromata.

Ekstremno žuto- isto je proizvod kompanije Shepard, zove se NTP žuta, poput RTZ narandžaste ona se koristi da pemazima i predmetima od plastike da jarku dugotrajnu, žutu nijansu.

25/01/2021 12:42

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga