Ovo su učitelji i nastavnici koji su promenili svet!

06/10/2017 15:49

Ovo su učitelji i nastavnici koji su promenili svet!

Davne 1993. godine UNESCO je za Svetski dan učitelja i nastavnika izabrao 5. oktobar, a u čast svih onih koji nam prenose znanje, predstavljamo neke učitelje koji su promenili svet!

Konfučije

Jedan od najpoznatijih kineskih mislilaca, Konfučije je svojim učenjima uticao na načine života Kineza, Koreanaca, Japanaca i Vijetnamaca. Zalagao se za lični i državni moral, a njegova etika bila je preteča i Kantovoj filozofiji.

Aristotel

Grčki filozof i Platonov učenik, Aristotel bio je učitelj Aleksandru Velikom. Napisao je veliki broj dela o metafizici, fizici, logici, retorici, ali i nekoliko književnih komada.

Jan Amos Komenski

Iako je njegovo ime mnogima nepoznato, zapravo je ovaj lingvističar i pedagog zaslužan za značajne reforme u istoriji obrazovanja poput uvođenja predmetno-časovno-razrednog školskog sistema, koji i služi kao osnovni i pretežni oblik savremene nastave. Još za života, proslavio se izrekama: “Ponavljanje je majka mudrosti” kao i citatom “Škola je igra”.

Fridrih Frebel

Nemački pedagog, postavio je temelje savremene pedagogije, zalažući se za prepoznavanje jedinstvenih potreba i sposobnosti svakog deteta.

Noa Vebster Junior

Američki autor i reformator, smatra se ocem američkom obrazovnog i školskog sistema. Između ostalog, Noa je učestvovao u reformi pravopisa engleskog jezika.

06/10/2017 15:49

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga