Na današnji dan preminuo Mahmatma Gandi

30/01/2017 09:23

Na današnji dan preminuo Mahmatma Gandi

Na današnji dan, 30. januara 1948. godine, ubijen je vođa pokreta nezavisnosti Indije i stvaralac jedne vrste građanske neposlušnosti, Mahatma Gandi.

Rođen je kao Mohandas Karamčad Gandi 2. oktobra 1869. godine u Indiji. Njegova porodica je bila veoma pobožna – njegov otac je bio glavni sveštenik u Porbandaru, a majka veoma posvećena religiji.

Zahvaljujući dobroj finansijskoj situaciji u njegovoj porodici, imao je priliku da se obrazuje, ali nije bio previše zainteresovan za školu. Sa 13 godina oženio se trinaestogodišnjom Kasturbom – a ovaj brak bio je ugovoren od strane njihovih roditelja, kao i većina brakova u Indiji.

Pročitajte neke od izreka Mahatme Gandija!

Gandi je ipak upisao studije prava na Univerzitetu u Bombaju, a prvom prilikom prebacio se na pravne studije u Londonu. Nakon studija vratio se u Bombaj, gde je počeo da radi kao advokat. Međutim, zbog posla preselio se sa celom porodicom u Južnu Afriku, gde su živeli 20 godina.

Boreći se sa stalnom rasnom diskriminacijom u Južnoj Africi, u Indiji je pokrenuo politički pokret poznat pod imenom Skup Indijaca. Svojom filozofijom masovne nenasilne građanske neposlušnosti postao je jedan od najvećih politikih i duhovnih vođa tog vremena.

Više o životu Mahatme Gandija – jednog od najznačajnijih ličnosti u Indiji i njegovoj borbi za bolje stanje u državi pročitajte OVDE.

Biografije drugih značajnih ličnosti nalaze se OVDE.

30/01/2017 09:23

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga