Hera – boginja braka i udatih žena

24/06/2020 14:27

Hera – boginja braka i udatih žena

Zevsova veoma poštovana supruga, Hera, bila je zaštitnica braka i udatih žena. Davala je primer svojom vernošću bogovim i ljudima. Poznata po svemu što čini ženu majku i odanu suprugu – kažnjava neverstvo i surovo se sveti ljubavnicama, podiže svoju i drugu decu…

Rođena je iz braka Hronosa i Reje, kao Zevsova starija sestra, dugo je živela u očevoj utrobi dok je Zevs nije oslobodio. Posle je Zevs nevoljnu uzima za suprugu. On joj se često udvarao ali ga je ona odbijala da bi se jednom prerušio u pokislu kukavicu da bi došao do nje. Hera se sažalila na jadno stvorenje i prigrlila ga je, a Zevs se odmmah vratio u svoj oblik i napastvovao je, pa je ona iz stida pristala na udaju. 

Njena deca sa Zevsom su Ares (bog rata), Heba (boginja mladosti), Erida (boginja nereda, haosa, razdora i sl.) i Elitija (boginja porođaja). Hera je bila ljuta kad se rodila Atena (ćerka Zevsa i Metide), pa je ona rodila Hefesta (po nekim mitovima Hefest je i Zevsov sin). Zevs i Hera su se gadili Hefesta zbog njegove ružnoće, pa su ga bacili sa planine Olimp. Po nekim drugim mitovima nijedno Herino dete nije Zevsovo jer je ona sama zatrudnela tako što je jela salatu i rukom tukla zemlju.

Često se prikazuje u svečanim odorama noseći na glavi krunu, odnosno polos- koji su nosile najznačajnije boginje. U ruci nosi nar, simbol zdrave krvi ali i smrti. Kao i sve boginje ona je važila za samovoljnu i hirovitu.

U rimskoj mitologiji pandam je Junoni.

Herino ime potiče iz pre grčke civilizacije, posvećeni su joj mnogi hramovi, a veruje se da su zbog nje Grci počeli da pokrivaju hramove koji su pre nje bili pod vedrim nebom, verovatno kako bi sakrili darove posvećene boginji, koji su bili mnogobrojni i primamljivi za lopove. Postoji i festival posvećen Heri u Eubeji kako je ona i zaštitnik stoke, goveda, a ovo je zemlja bogata istom. Njen simbol je ptica kukavica, zbog legende o Zevsovom udvaranju.

24/06/2020 14:27

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga