Hvala drevnim civilizacijama na ovim izumima

18/05/2022 15:36

Hvala drevnim civilizacijama na ovim izumima

Brojne drevne civilizacije posmatrane su i izučavane kao veoma napredna društva. Zahvaljujući trudu i razmišljanju, usavršili su ovih pet tehnika, na kojima savremeno društvo treba da im zahvali. 

Na mnogim predmetima, koje koristimo svakodnevno, o kojima verovatno i ne razmišljamo ali bez kojih ne bismo mogli, osmislile su drevne civilizacije pre više hiljada godina.

Papir

Egipćani su pre oko 3000. godine pre naše ere, razvii tehniku pravljenja papirusa od srži biljke iz močvare po imenu papirus, Cyperus papyrus. Snažno i tanko platno nastalo je tkanjem tanke niti. Evropljani su tek kasnije čuli za papirus, do tada se pisalo na pergamentu, napravljenom od kože životinja.

Papir se prvi put pojavljuje u Kini, pre dve hiljade godina.

Novine

Prve novine osnovao je Gaj Julije Cezar, 59. godine pre naše ere. Službene novine nosile su naziv Acta diurna i beležile su sve bitne dnevne događaje u Senatu. Međutim, prvi vid novina javio se, takođe u Rimu, oko 131. pre nove ere i pratile su događaje u političkom i društvenom životu Rima, kao što su vojne pobede, priče o gladijatorima, i druge događaje.

Šminka

Stari Egipćani prvi su koristili šminku. Naime, oko 4000. godine pre nove ere, ova drevna civilizacija koristila je kajal kako bi se ulepšala. Kajal su mešali s mineralom galenitom, a ponekad su koristili i malahit kako bi dobili zelenu senku.

Za stare Egipćane je karakteristično, što su pripadnici oba pola koristili šminku, a verovali su da ona ima isceljujuću moć.

Beton

Rimski beton počeo je da se koristi pre oko 2.100 godina i bio je izuzetno izdržljiv. Rimljani su mešali krečnjak s vulkanskim pepelom, a zatim su mešavinu koristili kako bi spojili cigle. Na taj način izgradili su mostove, puteve, zgrade i arene.

Čokolada

Na postojanju čokolade treba da zahvalimo Majama, Astecima, Toltecima i Špancima. Naime, čokolada se proširila kada su španski konkistadori iz Novog sveta doneli drvo kakaa poznato kao Theobroma cacao ili „drvo bogova“. Ovo drvo su pre tri hiljade godina uzgajali i koristili za pripremu penušavog pića, navedene civilizacije. Napitak koji su pripremali poboljšavao je raspoloženje i delovao kao afrodizijak.

18/05/2022 15:36

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga