Legenda o Popaju

09/03/2021 15:37

Legenda o Popaju

Čuveni mornar Popaj i njegova draga Oliva i njihov verni pomćnik koji obožava pljeskavice.

Verovatno je upravo ovaj snažni mornar koji dobija snagu iz španata bio i razlog zašto ste vi počeli da jedete taj zeleni eliksir. Popaj ima čak i svoje pravo, živo selo, a i po ovom neustrašivom dasi je snimljen i film.

Globalno popularni mornar je svkako Popaj. On je heroj mnogih generacija i najverovatniji razlog zašto smo prvi put probali zeleno povrće španat. Popaj je svoj španat iz konzerve jeo da bi dobio neverovatnu snagu, da bi proradili čelični vozovi u njegovim mišićima i da bi zahuktala njegova lula, koju drži u ustima sa jedne strane, baš poput neke zahuktale, besne lokomotive. Onda bi pobedio sa lakoćom sve svoje protivnike i po hiljaditi put spasao svoju voljenu Olivu iz nevolje. 

Veoma zanimljiva i lepa priča o jednom hrabrom mornaru i njegovoj malobrojnoj ali družini. Ali da li ste se ikad zapitali odakle potiče cela priča i da li naš hrabri Popaj zaista postoji. Da li voli Olivu i ima druga Peru Žderu koji neopisivo voli pljeskavice?

Zapravo Popaj je izgleda postojao. Frenk „Roki“ Figel je bio zapanjujuće jak jednooki konobar , koji se često upuštao u tuče, nije imao zube i pušio je lulu, koju je po običaju držao sa jedne strane usta. Bio je lokalna legenda grada Čestera, sa svojim autentičnim izrazom lica i uvek blagim osmehom. Frenk je vole decu i bio veoma dobar prema njima i voleo je da ih zadivi svojom zaista nadljudskom snagom. 

Na spomeniku ovog pravog dečijeg junaka stoji ugraviran lik Popaja. On je zapravo bio uzor crtaču Elzi Segaru za lik čuvenog mornara Popaja. 

Popaj je inače svoje ime dobio tako što mu je tokom jedne tuče ispalo oko (na engleskom POP-EYE). Crtani fimovi o ovom junaku su bili toliko popularni i uticajni da su doveli do toga da porast prodaje španaća poraste za čak 33%.

Jedno vreme je španać bio treća najpopularnija hrana za decu pored ćuretine i sladoleda. Bilo je to vreme globalne popularnosti hrabrog Popaja.

Zanimljivo je da se Popaj pojavio prvo kao logo za fabriku španaća, deset godina pre nego što je izašao strip.

09/03/2021 15:37

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga