Zašto detelina sa četiri lista donosi sreću?

15/07/2022 15:53

Zašto detelina sa četiri lista donosi sreću?

U raznim delovima sveta, postoje brojni amuleti koji navodno donose sreću. Pored potkovice, bubamare, i detelina sa četiri lista važi za amajliju za sreću. A zašto je to tako?

Detelina sa četiri lista: Zašto donosi sreću?

Postoji nekoliko legendi koje prate ovu biljku. Jedna od njih kaže da je Eva, kada je napuštala Raj, sa sobom ponela upravo detelinu sa četiri lista.

Pre nego što se pojavila priča o Adamu i Evi, druidi (starokeltski sveštenici) u Engleskoj su verovali da detelina sa četiri lista ima magijska svojstva. Jedno od tih verovanja bilo je da svako ko pronađe detelinu sa četiri lista, dobija sposobnost da vidi zla bića kao što su veštice i đavoli, te da tako može da ih izbegne.

Prema drugom tumačenju, za detelinu sa četiri lista verovalo se da donosi sreću zato što ona predstavlja krst, ali ne kao religijski simbol (jer se on u hrišćanstvu pojavio tek u trećem veku posle Hrista) nego kao Solarni ili Sunčev krst. Naime, ljudi su nekada koristili Sunčev krst za orijentaciju: jedna prava linija krsta pokazivala je na mesto na kome Sunce izlazi ili zalazi (kao istok ili zapad), a druge dve pokazivale su sever i jug. Presek ovih linija činio je Solarni krst.

Čemu sluzi svaki listić deteline sa četiri lista? Navodno jedan je za ljubav, drugi za veru, treći za nadu i četvrti za sreću.

Izvor: opusteno.rs

15/07/2022 15:53

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga