Svalbard – arhipelag u Arktičkom okeanu

28/01/2021 14:14

Svalbard – arhipelag u Arktičkom okeanu

Svalbard ili Špicberska ostrva (po najvećem ostrvu) arhipelag je u Arktičkom okeanu, severno od Evrope, na pola puta između Norveške i severnog pola. Sastoji se od grupe ostrva između 76 do 81 stepeni severne i 10 do 34 stepena istočne geografske dužine odnosno širine. Arhipelag je najseverniji deo Kraljevine Norveške. Odlikuje planinskim krajolikom sa 3200 kilometara obale.

Tri ostrva su naseljena: Špicbergen, Bjornoja i Hopen. Ovde se nalazi i najsevernije naseljeno mesto na svetu, ali i dalje na ostrvima kruži više belih medveda- kojih ima oko 3000 više nego ljudi.

Svalbardski sporazum od 9. februara 1925. godine daje Norveškoj suverenitet nad Svalbardom, ali sa nekim izuzecima, što ga čini jedinstvenim međunarodnim sporazumom u svetu. Po odredbama ovog ugovora, državljani zemalja potpisnica imaju pravo na ravnopravan pristup eksploataciji minerala i drugih prirodnih resursa. Jedna od posledica ovog ugovora je postojanje ruskog naselja Barencburg na Svalbardu. Svi imigranti koji nemaju pravo pristupa u EU, imaju pravo da se nasele na Svalbardu.

Sem što je prilično pust ovo je region prelepog arktičkog krajolika. Od severnog pola je udaljen svega 1050 kilometara, a čak 60 posto površine prekrivaju glečeri. Tokom letnjih meseci sunce nikad ne zalazi a tokom zimskih sunce pak ne izlazi, ali polarna svetlost (aurora borealis) pleše na nebu.

Irvasi i polarne lisice lunjaju po kopnu, morževi i foke plivaju blizu obale, a arktički morski papagaji kruže po nebu. Bele medvede je teško uočiti, ali zato je prvi slučajni ili namerni susret sa ovom veličanstvenom životinjom, prava senzacija.

Pejzaž čine glečeri, fjordovi i snegom pokrivene planine.Neverovatan je osećaj ogromnosti prostranstva kada zakoračite na arhipelag koji vas drži čitavo vreme boravka tamo. Posebno su prelepi izlazak i zalazak sunca u proleće i jesen, tada se mogu doživeti prelamanja toplih zraka po ledu i snegu, plavoj vodi koji zaista prave spektakl.

28/01/2021 14:14

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga