Zmijoliki kralj ukovan u zvezde- Sazvežđe Kočijaš

18/08/2020 11:50

Zmijoliki kralj ukovan u zvezde- Sazvežđe Kočijaš

Priča o Erihtoniju, mitskom kralju Atine.

Odmah po zalasku sunca, visoko iznad severoistočnog horizonta, može da se vidi sazvežđe Kočijaš. Uz ovo sazvežđe vezuje se mit o Erihitoniju, mitskom kralju Atine, odnosno sinu Hefesta i Majke Geje. Hefest, koji je bio zaljubljen u Atinu, nakon nekoliko odbijanja pokušao je da je napadne što je Atinu navelo da ga probode kopljem u samoodbrani. Ovom prilikom Hefesovo seme se rasulo po zemlji i oplodilo ju je. Kao posledica ovog sleda događaja Majka Geja je rodila Erihtonija, koji je bio polučovek- polu zmija.

Atina je odnegovala mladog Erihtonija u svom hramu, a on je postao mudar nasledivši dar za pronalazaštvo od svog oca, izumeo je četvoroprežne dvokolice koje su mu pomagale u sakrivanju svog zmijskog dela tela- kako je umesto nogu imao zmijski rep.

Drugi mit koji se vezuje za ovo sazvežđe je mit o Hipolitu, sinu Tezeja i Antiope. Hipolit je bio posvećen boginji Artemidi, i kao takav brinuo je o divljači i izbegavao da jede meso. Nakon što je stasao, njegova maćeha Fedra se zaljubila u njega. Hipolit ju je odbiošto je razbesnelo Fedru koja je radi osvete optužila mladica da je oskrnavio Tezejevu bračnu postelju i time izazvala njegov gnev. Fedra je ubijena, a Hipolit prognan i tokom odlaska na dvokolicama ga je ubio Posejdon.

18/08/2020 11:50

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga