Na današnji dan rođen Džejms Džojs

02/02/2017 13:36

Na današnji dan rođen Džejms Džojs

Na današnji dan, 2. februara 1882. godine rođen je jedan od najznačanijih pisaca 20. veka, irski pisac modernizma, Džejms Džojs.

Rođen je u Dablinu, kao najstarije od devetoro dece Džona i Meri Džojs. Zbog očeve neodgovornosti i poroka porodica nikada nije imala dovoljno novca.

Počeno obrazovanje Džejms je dobio u Jezuitskoj školi, da bi fakultet, na kom je učio moderne jezike, završio u Dablinu.

Nastavak školovanja je počeo u Parizu, gde je upisao medicinu, ali je brzo morao da se vrati u Dablin zbog bolesti majke.

U narednih godinu dana upoznao je Noru Barnakl koja je postala njegova žena, sa kojom je napustio Dablin i počeo da putuje po Evropi.

Svoju prvu knjigu “Dablinci” – kolekciju od 15 kratkih priča, objavio je 1914. godine, da bi dve godine kasnije objavio i “Portret umetnika u mladosti” – što predstavlja njegovu autobiografiju.

Cela knjiga “Uliks”, Džojsovo najznačajnije delo, objavljena je u Periodu 1921. godine, iako je pre toga smatrana pornografskom zbog čega niko nije želeo da je objavio bez cenzure.

Knjiga koju je pisao 17 godina – “Fineganovo bdenje” objavljena je 1939. godine.

Više o životu genijalnog pisca modernizma – Džejmsa Džojsa pročitajte OVDE.

Biografije drugih značajnih ličnosti nalaze se OVDE.

02/02/2017 13:36

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga