Kako (na)učiti strani jezik?

23/07/2021 18:27

Kako (na)učiti strani jezik?

Po obrazovanju hemičar, a život je provela radeći kao simultani prevodilac. I upravo je Kato Lomb bila jedan od prvih takvih prevodilaca u svetu. Tečno je prevodila sa 8 jezika, ali se služila, znala, je njih 17! Zanimljivo je da u vreme njene mladosti nije bilo audio diskova, Skajpa ni škola za učenje stranih jezika.

Većinu jezika Lombova je savladala učeći iz udžbenika i književnih dela na jezicima koje je želela da nauči. Samostalno je učila gramatiku, paralelno čitajući originalne tekstove i pamteći fraze koje se najčešće koriste u govoru. Kato Lomb je formulisala 10 jednostavnih, ali vrlo efikasnih pravila i objavila ih u knjizi “Kako sam učila jezike“.

Morate svaki dan da se bavite jezikom. Isto je kao sa teretanom, ako želite jake mišiće, nema ništa bez redovnog vežbanja. Svakog dana izdvojite po 10-15 minuta za čitanje ili učenje novih rečenica.

Ako prebrzo gubite interes prema učenju jezika, nađite sopstveni sistem. Na primer, učite neko vreme pa onda slušajte muziku ili idite u šetnju.

Kontekst čini sve. Nemojte učiti odvojene reči, pamtite ih u kontekstu.

Jako je korisno da pišete unapred spremne rečenice, a posle da ih maksimalno koristite u dijalozima.

Prevodite u mislima sve ono što vidite – reklame, pesme, nazive novinskih članaka. Vrlo je korisno.

Učenje napamet je jako korisno, ali morate biti sigurni da učite 100 odsto ispravne rečenice. Ukoliko niste sigurni u ispravnost konsultujte se sa nastavnikom/profesorom.

Sve spremne rečenice za dijalog, pišite i pamtite u prvom licu. Na primer, “I am only pulling your leg” (slobodni prevod bi mogao biti: Samo te zadirkujem).

Strani jezik se ne može naučiti u izolaciji, slušajući profesora i pišući vežbe. Gledajte filmove, čitajte knjige i novine, družite se sa stranim prijateljima na internetu.

Nemojte se plašiti grešaka, ali se plašite onih koje nisu ispravljene. Zato, uvek sve proveravajte.

I budite sigurni da ćete uprkos svemu naučiti jezik!

Jedna od zanimljivosti iz knjige je i susret 86-godišnje Kato Lomb i njenog prijatelja Stiva, koji je tada imao 54 godine. Tom prilikom, a nakon srdačnog pozdrava, ona mu je rekla: “Stive, koliko si mlad! Koliko još jezika možeš da naučiš!”.

23/07/2021 18:27

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga