Na današnji dan rođen je slikar Vinsent van Gog

30/03/2015 13:44

Na današnji dan rođen je slikar Vinsent van Gog

Na današnji dan, 30. marta 1853. godine rođen je Vinsent van Gog, postimpresionistički slikar.

Van Gog je počeo da slika još kao dete, a nakon nekoliko godina odlučio je da će biti umetnik. Tek u kasnim dvadesetim godinama počeo je da se bavi slikanjem, dok je najveća i najpoznatija dela završio u poslednje dve godine svog života.

Bio je veoma plodan umetnik, pa je tako za nešto više od 10 godina naslikao 2.100 dela, od kojih je 860 ulja na platnu i više od 1.300 akvarela, crteža, skica i grafika.

Van Gog nije bio priznat za vreme života. Njegovi radovi, koji odlikuju grubom lepotom, hrabrim bojama i emotivnom iskrenošću, znalo je da ceni samo par ljudi u to doba. Pored toga, njegov rad nije ni bio poznat, bar ne u razmerama u kojima je danas poznat.

Zahvljajujući svom radu, koji obuhvata autoportrete, pejzaže, mrtvu prirodu i portrete, svrstan je u grupu vodećih umetnika 20. veka. Njegovi najčešći motivi bili su čempresi, polja pšenice i suncokreti. van-gog-slika

Dugo je patio od anksioznosti i učestalih mentalnih bolesti. Umro je u 37. godini od prostrelne rane metkom. Smatra se da je izvršio samoubistvo, mada nikada nije pronađen pištolj iz kog je upucan.

Više o životu Van Goga pogledajte ovde.

Biografije drugih značajnih istorijskih ličnosti nalaze se ovde.

Izvor: Nacionalna geografija

30/03/2015 13:44

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga