Istorija gestova – kako su i kada nastali

18/08/2015 12:38

Istorija gestova – kako su i kada nastali

Mnogi gestovi, kao što su oni koje koristimo pri pozdravljanju ili pokazivanju podrške i slično, postoje već dugo i poznati su širom sveta. Ali kako su nastali?

Znak – V

Ovaj znak se formira kažiprstom i srednjim prstom predstavlja latinično slovo V. Nastao je tokom Drugog svetskog rata, kada je belgijski političar Viktor de Lavaleje, gostujići u radijskoj emisiji Bi-Bi-Sija, predložio svim slušaocima da ovim znakom prikažu otpor u okupiranoj Engleskoj.

De Lavaleje je smatrao da će ovim simbolom demoralisati naciste. Odmah je dobio podršku britanske štampe, a uskoro je podrška stigla i od strane drugih okupiranih država Evrope.

Za stanovnike Francuske ovaj znak je imao malo drugačije značenje. Predstavljao je slobodu.
Nakon Drugog svetskog rata, tokom 60-tih godina, i dalje se koristio ovaj znak, ali sa malo promenjenim značenjem. Znak V je tada postao simbol za mir.

Pozdrav pesnicama

U početku je pozdrav pesnicama bio pozdrav između boksera u ringu pre početka borbe. Zbog toga što su imali rukavice na rukama, nije ni postojao drugi način da se “rukuju” i na taj način pokažu sportski duh. Ljubitelji boksa su preuzeli ovaj pozdrav i počeli da se na taj način među sobom pozdravljaju.

Da su ovom pozdravu skloni sportisti, ide u prilog i to što su se na isti način pozdravljali i igrači bejzbola. Naime, zbog držanja palice kojom se igra ovaj sport, igrači su morali da imaju kredu na dlanovima. Kako bi sačuvali kredu na rukama, počeli su da se pozdravljaju pesnicama.

Osim boksera i bejzbol igrača, pesnicama se pozdravljaju i košarkaši. Kako se širila popularnost ovog pozdrava, tako je on počeo da se koristi i među mladim ljudima koji su širom sveta prihvatili ovaj pozdrav.

Ocena palčevima – palac gore, palac dole

Gest dizanja palca, odnosno spuštanja palca, počeo je još za vreme održavanja gladijatorskih borbi. Naime, postoji verovanje da je palac gore značio da će gladijator biti pomilovan, dok je suprotni znak – palac na dole, značio da gladijatora čeka smrt.

Pored toga, postojalo je verovanje i da je uopšte pokazivanje palca značilo da je gladijator osuđen na smrt, a smer palca predstavlja samo čin probadanja nožem.

Kod Francuza i Engleza, mnogo vremena kasnije, podignut palac je značio da je nešto ocenjeno kao – izvrsno, prvoklasno, odlično. Samim tim, palac na gore je uvek predstavljao nešto pozitivno.

Tokom Drugog svetskog rata u Kini je postojalo pravilo da se podignutim palčevima pruža podrška “Letećim tigrovima” – američkim pilotima koji su leteli uz kinesku avijaciju u borbi protiv japanskih bombardera.

Pokazivanje srednjeg prsta

Srednji prst je oduvek predstavljao nepristojan gest. Nastao je u starom Rimu, kada su se Rimljani ovim gestom branili od uroka.

Oni su smatrali da se od urkljivih, zlonamernih pogleda može zaštititi samo pokazivanjem srednjeg prsta, koji simboliše muški polni organ. Zato su ovaj “magični” prst pokazivali svima za koje su smatrali da žele da im pogledom bace kletvu.

Salutiranje

Salutiranje je gest kojim se pokazuje poštovanje. Nastao je od gesta skidanja šešira, što je bilo pravilo kod britanske vojske. Oni su morali da u prisustvu nekog nadređenog skinu svoje kape.

Vremenom se vojne kape više nisu skidale, jer su postale nezgrapne i teške za skidanje, pa je ovaj gest zamenjen jednostavnim dodirivanjem kape – salutiranjem.

18/08/2015 12:38

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga