Kina pravi džnovski prirodnjački park za pande

12/03/2018 12:53

Kina pravi džnovski prirodnjački park za pande

Pande, nekada veoma ugrožena vrsta medveda, danas su poprilično dobro, a naučnici rade na tome da njihov broj naraste. Zbog toga, odlučili su da naprave nacionalni park kako bi ove životinje slobodno živele i razmnožavale se.

Razume se, park će se nalaziti u Kini, a prostiraće se na 2 miliona hektara, odnosno 27,134 kvadratnih kilometara. Procenjuje se da u divljni živi oko 1800 pandi, svi u Kini, u tri provnicije: Sečuan, Gansu i Sanksi. Od toga, 80% pandi živi u šumama Sečuana. U cilju zaštite, ovaj park bi trebao da ohrabri pande da se susreću i razmnožavaju, van znatiželjnih pogleda ljudi, odnosno naučnika.

Nacionalni panda park

Pande su 2016. godine sa liste ugroženih prešle na listu ranjivih vrsta, ali njihov broj je i dalje relativno mali i slabo raste. Razlog se krije u tome što pande postaju seksualno zrele tek sa 4 do 8 godina, pa je brzina parenja i reprodukcije veoma spora. Uz to, majke pandi sa mladuncima ostaju do tri godine, a za to vreme ne pare se.

Isto tako, uništavanje šuma i prirodnog staništa, doprinelo je smanjenju pandi, pa bi ovaj park trebao u mnogome da reši ove probleme. Za park, kineska vlada uložila je oko 1,6 milijardi dolara.

12/03/2018 12:53

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga