Na današnji dan preminuo Mikelanđelo Buonaroti

18/02/2017 11:26

Na današnji dan preminuo Mikelanđelo Buonaroti

Na današnji dan, 18. februara 1564. godine, preminuo je italijanski slikar, vajar, arhitekta i pesnik, jedan od najvećih umetnika renesanse, Mikelanđelo Buonaroti.

Rođen je 6. marta 1475. godine u Kaprezu u Firenci, u veoma uglednoj porodici. Njegov otac je bio gradonačelnik tog mesta, ali je Mikelanđelo odlučio da se bavi umetnošću, iako to nije bilo prikladno za njega.

Sa 13 godina počeo je da uči slikanje od vodećeg slikara u Firenci – Domenika Girlandija, a nakon toga je počeo da uči i vajanje. Samo godinu dana kasnije Mikelanđelo je napustio svog učitelja tvrdeći da “nema šta da nauči”.

Kada je njegov talenat primetila porodica Mediči, jedna od najmoćnijih porodica u Firenci, Mikelanđelo je dobio potpunu zaštitu Lorenca – tadašnjeg vladara Firence.

Nakon što je porodica Mediči izgubila vlast u Firenci 1496. godine, Mikelanđelo je otišao u Rim i započeo rad na jednom od njegovih najznačajnijih dela. “Pijeta” predstavlja Bogorodicu sa Hristom u naručju, a danas se ta skulpura nalazi u bazilici svetog Petra u Vatikanu.

Više o životu i stvaralaštvu Mikelanđela Buonarotija – jednog od najznačajnijih umetnika u istoriji – pročitajte OVDE.

Biografije drugih značajnih ličnsti nalaze se OVDE.

18/02/2017 11:26

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga