Najsmrtonosnije biljke na svetu

04/12/2020 11:31

Najsmrtonosnije biljke na svetu

Ovo su otrovne biljke, a ovde se radi o tako jakom otrovu ili specifičnom da štetno deluje i na ljudski organizam. Neke od njih, kao i neke koje smo već pomenuli, rastu i kraj nas, u našim domovima i vrtovima.

Cerbera odollam (Samoubilačko drvo)

Sam popularni nadimak ove biljke opakog otrova nam govori da je trebamo ubilaziti u širokom luku i po svaku cenu. Poreklom je iz Južne Amerike i Keralapokrajine u Indiji. Cerebra odollam sadrži snažan srčani otrov koji lako može biti skriven kao začin u hrani, i koji se jako teško može detektovati prilikom autopsije.

Tim toksikologa iz Francuske jednom prilikom je utvrdio da je za  polovinu smrti uzrokovanih trovanjem u Kerala pokrajini bio odgovoran baš otrov ove biljke. Za samo 10 godina, stručnjaci su uspešno identifikovali preko 50 slučajeva fatalnog trovanja Samoubilačkim drvetom, od kojih je veliki broj proglašen samoubicom, i eto odakle i sam nadimak ovoj biljci.

Ricinus communis (Biljka ricinusovog ulja)

Ricinus communis (kod nas poznat i kao Krlja, morska kudelja, skočac ili jednostavno ricinus) je opisana u Ginisovoj knjizi rekorda kao najotrovnija biljka na svetu. Uprkos tome, poput oleandera i Ricinus communis se može pronaći u mnogim vrtovima širom sveta.

Postojbina joj je Afrika i Jugoistočna Azija, gde može da naraste i do trinaest metara, dok kod nas može da dostigne visinu do dva metra. Jednogodišnja je biljka, impozantne boje, listova i ploda a neuglednog belog cveta.

Ricinus je veoma poznat i u medicini u obliku ricinusovog ulja. Doziran je veoma dobar u otklanjanju opstipacije a ulje se koristi i u kozmetičke svrhe za vraćanje kosmatosti, za negu kod oštećenja i suvoće kože, kose, ožiljčanog tkiva i depigmentacije.

Seme ove biljke sadrži izuzetno toksičnu hemikaliju koja se zove ricin, a konzumiranje četiri do osam semenki izaziva fatalne posledice. Otrov u semenkama može doesti do osećaja pečenja u ustima i grlu, intenzivne bolove u stomaku i krvavu stolicu. Ukoliko se ne leči na vreme Ricinus communis vas može ubiti.

04/12/2020 11:31

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga