Šta su to zigurati?

15/06/2020 11:05

Šta su to zigurati?

U kolevci civilizacije za vreme građenja prvih egipatskih piramida, nicale su sasvim posebne građevine, slične piramidama ali sa sasvim drugim smislom upotebe i simbolike.

Prema spisima Herodota neobični hramovi koji okupljaju Asirce, Sumere i Vavilonce izgrađeni su sa svetilištem na vrhu, nažalost ni jedno od istih nije očuvano.

Do svetilišta nije bilo ni malo lako doći, zato su i sačuvala svoju mistiku i divljenje koje i danas izazivaju ovi hramovi. Do njih se dolazilo preko tri reda stepeništa koji su čuvali stražari kako bi sakrili tajne rituala koji su se odvijali na Ziguratijima.

Ove građavine su imale i praktičnu svrhu – služile su za povlačenje sveštenstva u slučaju poplava Iranske visoravni.

Zigurati su ustvari pravi kompleksi stanova, sa kupatilom stambenim prostorom, skladiptem i dvorištem, kako se verovalo da su oni most između neba i zemlje i da sami bogovi kad posećuju zemlju u njima borave, te su sa bogovima ove palate mogli da dele samo sveštenici i kraljevi.

Najstariji Zigurat je u Tepe Sialku, u Kašanu, sagrađen je ranog trećeg milenijuma pre naše ere. Jedan od najbolje očuvanih je pak u Čoka Zanbilu na teritoriji današnjeg zapadnog Irana, preživeo je silna ratovanja u kojima su uništena brojna nalazišta.

Najpoznatiji zigurat je Veliki Ura, južno od Bagdada, podignut u čast bogu Meseca Nani, dosta očuvan, a jedan deo je čak rekonstrisan kako bi postao velika turistička atrakcija koja priča istoriju.

15/06/2020 11:05

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga