Da li su pauci stanovnici Marsa?

16/07/2018 15:47

Da li su pauci stanovnici Marsa?

Američka svemirska agencija NASA, došla je do novih otkrića.

Naime, pojedini naučnici tvrde da su pauci stanovnici ove planete.

Na Marsu postoji oblik života?

Na novonastalim fotografijama Marsa, nalaze se oblici, odnosno objekti koje pojedini naučnici tumače kao polje gejzira dok drugi smatraju da je reč o obliku života – paucima.

Naučnici su pretpostavili da su crni objekti koji se naziru na snimcima zapravo kolonije mikroorganizama. Ove kolonije tokom proleća i leta izlaze na površinu kako bi se hranile putem fotosinteze.

Do polemika među naučnicima došlo je zbog zagrevanja Marsa. Naime, nije jasno zašto se ova planeta uvek zagreva na istom mestu niti kako ovi objekti nestaju baš kao što su se i pojavili.

Snimci Južnog pola Marsa

NASA je objavila snimke Južnog pola Marsa, na kojima se vide obrisi koji u prvi mah podsećaju na pauke.

Nakon daljeg utvrđivanja, naučnici su došli do zaključka da se na snimcima vide svetlucavi nasipi koji se formiraju tokom marsovskog proleća, nakon što sunce počne da zagreva zaleđeni ugljen-dioksid koji čini Južni pol. Ugljen-dioksid nakon zagrevanja menja svoje agregatno stanje, prelazi iz čvrstog u gasovito. Kako se on topi sa dna ka vrhu, gas ostaje zarobljen ispod površine.

Usled širenja ugljen-dioksida, nasipi pucaju stvarajući oblike koji podsećaju na pauke.

Ove crne tačke, koje se vide na snimcima, ustvari su prašina koja nastaje u pukotinama, kroz koje ugljen-dioksid izbija na površinu.

16/07/2018 15:47

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga