Na današnji dan počela Francuska revolucija

14/07/2017 10:13

Na današnji dan počela Francuska revolucija

Na današnji dan, 14. jula 1789. godine, počela je Francuska revolucija, kada je narod zauzeo zatvor Bastilju.

Francuska revolucija predstavlja veoma važan deo istorije Francuske, Evrope i zapadne civilizacije. Ovaj događaj predstavlja velike promene u Francuskoj – apsolutistička monarhija zamenjena je republikom, a Rimokatolička crkva je morala da izvrši radikalnu reorganizaciju u svojim redovima.

U istoriji je Francuska revolucija obeležila prelazak sa vremena apsolutizma i aristokratije na doba građanstva.

Kriza u Francuskoj, koja je prethodila revoluciji, počela je osamdesetih godina 18. veka. Tada je manufaktura pretvorena u industriju, brodarstvo je raspolagalo celom flotom, banke su se širile po celoj zemlji, kapital je počeo da se grupiše po akcionarskim društvima. Filozofi i književnici su počeli sa pričama o jednakosti, slobodi i bratstvu, naciji, religiji, humanizmu, čime je podrivan tadašnji režim. Narod je u tom trenutku sve više počeo da razmišlja o jednakosti, što je pouzrokovalo revoluciju.

Francuska revolucija je trajala godinu dana, što je bilo dovoljno vremena da promene u Francuskoj utiču na promene širom Evrope. U Francuskoj je, nakon feudalizma, došlo doba kapitalizma, što je uticalo na razvoj kapitalizma i u drugim državama.

14/07/2017 10:13

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga