Istina o kletvi egipatskih grobnica

05/10/2020 15:52

Istina o kletvi egipatskih grobnica

Od davnina se veruje da misteriozne egipatske grobnice, sem spleta zamki i skrivenih odaja u nameri zaštite mumija i njihovog bogatstva od lopova, nosile i do dana današnjeg  još nose magiju i prokletstvo. Ova neobično napredna drevna civilizacija nam je i dalje zagonetka pa o ovakvim nepoznanicama možemo samo da nagađamo, a nauka opet ovde nalazi logično objašnjenje.

Drevni Egipat i njegova čudesna civilizacija, verovanja i rituali koji su ostavili duboke i neobjašnjive tragove i do dana današnjih. Opsesija današnje arheologije je svakako razbijanje tabua i traženje logičnog objašnjenja i sleda okolnosti života i rituala davne civilizacije.

Za Egipćane su faraoni bili bogovi a njihove grobnice nedodiriva svetinja. Sam način mumifikacije je bio sveti ritual i velika svečanost. Mumificirali bi čak i životinje, veruje se i sve što je činilo svakodnevnicu faraona i tako je prenosili u večni život grobnice koju su potom držali pod strogim nadzorom i koju su mislivši na budućnost obezbedili mnoštvom zamki i smicalica, veruje se i magije i otrovima kako niko ne bi omeo mir njihovih faraona.

Veliki talas „egiptomanije“ počinje sa otkrićem grobnice i mumije faraona Tutankamona 1922. godine u Beni Hasanu. Nju je otkrio pasionirani arheolog Harvard Karter, čija je istraživanja finansirao veliki lord Karnervon. Karter je u Beni Hasan prvi put došao sa svojih šesnaest godina, trideset pre ovog velikog otkrića, kako bi napravio skicu arheološkog otkrića, do tad se mladić bavio skicama životinja u rodnoj Britaniji a od tad je opčinjen Egiptom i arheologijom sa sjajem u očima prepričavao priče sa obale Nila i sanjao ono što će krasiti njegovu i našu budućnost.

No, vratimo se kletvi koja se prvo, vezuje za prelepu grobnicu Tutankamona. Nedugo nakon otvaranja grobnice, u koju su prvo ušetali ponosni lord i Karter, lord Karnervon umire u strašnim mukama nepoznate groznice! Novija istraživanja obdukcionih detalja tela lorda vodi do logičnog objašnjenja- lorda je ujeo komarac, te je tu ranu zakačio brijanjem, potom je došlo do teške infekcije pa i smrti ovog nesrećnog čoveka. Tadašnja arheološka ekipa prepadnuta ovim nemilim događajem, čvrsto je verovala da ih prati kletva.

Lord nije jedini koga je „kletva“ pogodila. Nekako se spletom okolnosti, ubrzo posle posete grobnici desila i smrt od groznice Džordža Džejla Gulda I, potom je odmah posle posete istoj grobnici stradao i egipatski princ- njega je upucala supruga, umro je i Karterov brat nakon operacije i sepse koja ga je zadesila. Čak se kletvi prepisuje i smrt Harvarda Kartera koji je umro čak šesnaest godine nakon ekspedicije!

Šta kaže nauka na ovu ovu strašnu kletvu i kako je objašnjava?

Egiptolozi sa filadelfijskog univerziteta objašnjavaju ono što nam je svima logično i poznato- grobnice stare i zapečaćene- dve hiljade godina pa i više, sadrže bakterije, insekte i buđ, koje su se tu u ogromnim količima taložili i nesmetano razvijali hiljadama godina.

Naučnici veruju da bi čak i danas otvaranje grobnica bilo veoma rizično, te da bi arheolozi mogli udahnuti toksične gasove i bakterije koji potencialno mogu dovesti do smrti.

U vreme otkrivanja Tutankamonove grobnice, medicina niti nauka a ni čovečanstvo nije znalo koliko danas zna pa se lakše sve prepisivalo mitu i verovanju.

U nekim munijama su otkrivene buđ i to dve veoma opasne vrste- Aspergillus niger i Aspergillus flavus, koje mogu izazvati reakcije zgrušavanja ili krvarenje u plućima, ovakvi toksini mogu biti pogubni za ljude slabog imuniteta.

U grobnicama su pronađene i bakterije roda Pseudomonas i Sraphylococcus u veoma retkim oblicima koje ne samo da napadaju pluća već i stvaraju tešku kliničku sliku.

Otkriveni su i amonijak, formaldehid i vodonik- sulfid, koji u malim količinama iritiraju nos i oči ali mogu izazvati i upalu pluća. U velikim količinama ove supstance su smrtonosne. Poreklo ovih toksina nije utvrđeno, veruje se da su produkt isparenja mumifikacije, miksa mikroorganizama i vakuma ili pak neke drevne toksične zamke egipćana.

Što se tiče misterije smrti lorda Karnarvona, veruje se da bi se ona desila i pre, da nije bio izložen smrtonosnim bakterijama i gasovima iz Tutove grobnice. Naime, stari lord je bio hronični bolesnik i bio bi bezbedniji u grobnici nego van nje- tvrdi profesor epidemiologije De Volf Miler sa Univerziteta na Havajima a prenosi Nacional Geographic.

Sami odlučite da li želite da verujete nauci ili mitu- i za jedno i za drugo verovanje postoje solidna objašnjenja a drevni Egipat je i dalje za nas jedna velika misterija.

05/10/2020 15:52

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga