Na današnji dan preminuo Vinston Čerčil

24/01/2017 09:23

Na današnji dan preminuo Vinston Čerčil

Na današnji dan, 24. januara 1965. godine, preminuo je premijer Velike Britanije za vreme Drugog svetskog rata, državnik i pisac, Vinston Čerčil.

Rođen je 30. novembra 1874. godine u Vudstoku, u Engleskoj, u veoma bogatoj porodici. Njegov otac bio je lord Rendolf Čerčil – političar na visokoj poziciji u Vladi.

Posle diplomiranja na Kraljevskoj vojnoj akademiji, pridružio se britanskoj konjici, a za vreme rada u vojsci bio je i novinar, a pisao je tekstove o vojsci i bitkama.

Pročitajte neke od najzanimljivijih citata Vinstona Čerčila!

Za vreme Drugog burskog rata našao se u Africi, gde je postao ratni zarobljenik, a kada je uspeo da pobegne morao je da pređe 480 kilometara kako bi bi bio spašen.

Zbog svog vojnog zalaganja smatrali su ga herojem u Velikoj Britaniji, a 1900. godine dobio je i mesto u parlamentu.

Kada je izbio Drugi svetski rat, Vinston Čerčil je postao komandant kraljevske mornarice. U to vreme premijer Velike Britanije bio je Nevil Čemberlen koji je Hitlera pokušao da spreči – tako što će udovoljiti svim nejgovim zahtevima.

S obzirom na to da je Čerčil bio svestan neuspeha Čemberlena, upravo njega su izabrali za premijer nakon što je Čemberlen dao ostavku – 10. maja 1940. godine.

Više o životu Vinstona Čerčila pročitajte OVDE.

Biografije drugih značajnih ličnosti nalaze se OVDE.

24/01/2017 09:23

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga