Na današnji dan rođen Nikola Kopernik

19/02/2017 10:03

Na današnji dan rođen Nikola Kopernik

Na današnji dan, 19. februara 1473. godine, rođen je poljski astronom, matematičar, pravnik, lekar i ekonomista, Nikola Kopernik.

Rođen je u porodici koja se bavila prodajom bakra, kao najmlađi od četvoro dece. Nakon smrti njegovog oca, o njegovom obrazovanju brinuo se njegov ujak.

Upisao je Univerzitet u Krakovu 1491. godine, gde je učio slikanje i matematiku, a u isto vreme je razvio i interesovanje za galaksiju i zvezde, pa je prikupljao knjige na tu temu.

Posle završenih studija, ujak ga je postavio za sveštenika u Torunju, iako zvanično nije bio sveštenik – ipak je do kraja života zadržao ovaj položaj.

Zahvaljujući poslu sveštenika, Kopernik je imao dosta novca da nastavi studije, paje 1496. godine otputovao u Italiju, u Bolonju, gde je upisao crkveno pravo.

Sledeće studije za Nikolu Kopernika bile su studije medicine u Padovi, koje je upisao 1500. godine, a u slobodno vreme je izučavao astronomiju.

Posle studija medicine vratio se u Poljsku i nastavio sa svojim obavezama sveštenika. Svoj obzervatorijum napravio je u Fromborku (na jednoj od kula tvrđave koja je okruživala crkvu), gde je živeo do kraja života i radio kao sveštenik.

Model heliocentričnog planetarnog sistema je razvio 1508. godine, gde je postavio Sunce u centar sistema umesto Zemlje. Verovao je i da veličina svake Zemljine orbite zavisi od nejne udaljenosti od Sunca.

Više o životu i naučnim otkrićima Nikole Kopernika pročitajte OVDE.

Biografije drugih značajnih ličnosti nalaze se OVDE.

19/02/2017 10:03

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga