Najmisterioznija knjiga na svetu!

15/12/2020 14:33

Najmisterioznija knjiga na svetu!

Postoje razne knjige i rukopisi, nek su stručne pa su samo stručjacima iz tog polja jasne i potrebne, druge su napisane u različitim stilovima, jezicima, narečjima, namenjene određenoj grupi čitalaca za razliku od onih koje su čitljive za sve. Zašto je Vojničev rukopis najmisteriozniji na svetu i šta ga čini toliko misterioznim?

Vojničev rukopis (manuskript) je detaljna knjiga koja ima 240 stranica i napisana je na sasvim nepoznatom pismu. Stranice ovog rukopisa su prepune raznobojh crteža, dijagrama koji su veoma čudni, neobičnih događaja i nepoznatih biljaka. Knjiga je prosto nerastumačiva i ne zna se ni čemu ni kome je namenjena ali deluje kao veoma mnogo uloženog truda i rada.

Ime je rukopis dobio po poljsko-američkom knjižaru Vilfrid M. Vojniču, koji je pronašao rukopis 1912. godine. Originalni autor rukopisa je ostao nepoznat, a analizom je utvrđeno da ova misteriozna knjiga datira između 1404. i 1438. godine. Zbog svih misterioznih faktora koje okružuju rukopis, postao je poznat kao „najmističnija knjiga na svetu“.

Teorije i nagađanja su mnogobrojna i različita. Od toga da se veruje da je farmakopeja srednjevekovne ili rane medicine, pa do teorije da je knjiga priručnik alhemičara zbog crteža nepoznatog bilja i veoma čudnih dijagrama vezanih za astrologiju i biologiju nepoznatih bića.

Jedina stvar sa kojom se većina teoretičara slaže je da je knjiga ozbiljno delo u koje je uloženo veoma mnogio truda i da nije prevara u pitanju ili neka šala. Veruje se ipak da je delo kompaktno i verodostojno u veoma detaljnim objašnjenjima i uputstvima, naravno nikad nismo otkrili čega.

15/12/2020 14:33

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga