Na današnji dan rođen je Ivo Andrić

09/10/2015 10:13

Na današnji dan rođen je Ivo Andrić

Na današnji dan, 9. oktobra 1892. godine, rođen je srpski pisac i dobitnik Nobelove nagrade za književnost, Ivo Andrić.

Ivo Andrić

Ivo Andrić

Rođen je u selu Dolac u blizini Travnika. Detinjstvo je proveo u Bosni, da bi, kada je počeo studije književnosti i istorije, živeo u Zagrebu, Beču, Krakovu i Gracu, gde je i išao na studije.

Doktorirao je 1924. godine u Gracu na katedri za istoriju, delom koje nosi naziv “Razvoj duhovnog života u Bosni pod uticajem turske vladavine”.

Dela Ive Andrića predstavljaju odraz istorijkih nemira na teritoriji Jugoslavije, gde on posebnu pažnju pridaje humanosti ljudi za vreme političkog haosa.

Svoju karijeru je započeo kao diplomata, odnosno ambasador Kraljevine Jugoslavije u Berlinu, ali je uskoro postao cenjeni pisac.

U mladosti je pisao pesme – “Ex ponto”, “Nemiri”, “Lirika”, dok je kasnije pisao romane, od kojih se izdvajaju “Na Drini ćuprija”, “Travnička hronika”, “Gospođica”, “Prokleta avlija”, “Omer-paša Latas”.

Osim romana, poznate su i njegova zbirke pripovedaka: “Nemirna godina”, “Žeđ”, “Jelena, žena koje nema”, “Znakovi”, “Deca”, “Kuća na osami”, kao i putopisi i skice, meditativna proza i druga dela.

Nobelovu nagradu za književnost dobio je 1961. godine, kada je odbor za dodelu ove nagrade prepoznao njegov roman “Na Drini ćuprija” kao vredan nagrade, koja je pored priznanja imala i novčani deo od milion dolara, koje je Ivo Andrić poklonio za razvoj bibliotekarstva.

Umro je 13. marta 1975. godine u Beogradu, gde je i sahranjen.

Više o životu Ive Andrića možete pročitati OVDE.

Biografije drugih značajnih istorijskih ličnosti nalaze se OVDE.

09/10/2015 10:13

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga