Na današnji dan osnovana Prva beogradska gimnazija

26/08/2015 11:38

Na današnji dan osnovana Prva beogradska gimnazija

Na današnji dan, 26. avgusta 1839. godine, osnovana je Prva beogradska gimnazija, koja nakon 176 godina i dalje radi.

Prva beogradska gimnazija je prvih pola veka postojanja nosila naziv Gimnazija beogradska, da bi tek kasnije, nakon pojavljivanja i drugih gimnazija u Beogradu, promenila ime koje i danas nosi.

prva-beogradska-gimnazijaU periodu posle Prvog svetskog rata pa sve do 1959. godine, ova gimnazija je bila nazivana Prvom muškom realnom gimanzijom u Beogradu. Kada je 1959. godine spojena sa Četvrtom ženskom ginazijom, naziv je promenila u Prva beogradska.

Nakon različitih imena koje je nosila ova ustanova, tek 1990. godine joj je vraćen stari naziv – Prva beogradska gimnazija.

Reforma Prve beogradske gimnazije desila se zahvaljujući Jovanu Steriji Popoviću, koji je u gimnaziju uveo i šesti razred kako bi dobila isti status kao i evropske škole. To se desilo 1844. godine, kada je gimnazija dobila i biblioteku i prve školske knjige.

Prvu beogradsku gimnaziju pohađale su mnoge značajne ličnosti srpske istorije, nauke, umetnosti i kulture, kao što su Živojin Mišić, Stepa Stepanović, Jovan Cvijić, Jovan Skerlić, Mihajlo Petrović Alas

Gimnazija je sa radom počela na adresi Jug Bogdanova 26, u kući koju je u zakup dao Nikola Selaković. Vremenom je često menjala mesto, a sada se nalazi na adresi Cara Dušana 61.

26/08/2015 11:38

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga