Na današnji dan osnovan Rim

21/04/2015 13:04

Na današnji dan osnovan Rim

21. aprila 753. godine p.n.e. prema istoričaru Marku Terenciju Varonu, osnovan je Rim.

U periodu rimske istorije, najmanje ima dokumenata koji svedoče o vremenu kraljivstva (753-509. godine p.n.e) i rane republike (509-280. godine p.n.e). Grčki istoričari tog vremena nisu obraćali dovoljno pažnje na Rim, a počeli su da prate događaje u Rimu tek od trećeg veka nove ere.

Većina stanovništva u centralnoj Italiji između 10. i 8. veka p.n.e. činile su dve grupe italskih naroda: Osko-Umbri i Latini. Latini su razvili organizovano društvo koje je nastanilo i osnovalo Rim.

Marko Terencije Varon izračunao je, prema legendi, da je Romul – jedan od dvojice sinova Ree Silvije i boga Marsa, baš na današnji dan osnovao grad na mestu na kom je vučica, prema legendi takođe, dojila njega i njegovog brata Rema nakon što je kralj Amulije naredio svom robu da ih baci u reku Tibar.

Prema istoričarima, naziv Rim se verovatno odnosi na grad koji se nalazio na bregu Palatinu, koji se vremenom širio na okolne bregove, kako su se okolna naselja sjedinjavala.

Najčešće se pominje da je Rim naziv dobio po Romulu, mada se veruje da je zapravo ime osnivača legende dobijeno od imena grada. Italijanski pisac i novinar Klaudio Rendina u svojoj knjizi “Rim juče, danas, sutra” (Roma ieri, ogii, domani) napisao je da postoje još tri zanimljive hipoteze o tome – kako je Rim dobio ime.

Naziv je mogao poteći od reči Rumon ili Rumen – arhaičnog naziva za reku Tibar, etrurskog ruma, koje se vezuje za vučicu koja je po legendi podojila Romula i Rema i od grčke reči rhōmē, što znači “snaga”.

Iako ne postoje dokazi čak ni o tome koje je godine osnovan Rim, 21. april se uzima kao dan kada je rođen Večni grad, a proslavlja se paradama i svečanostima.

21/04/2015 13:04

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga