Kako funkcioniše bumerang?

19/02/2015 14:05

Kako funkcioniše bumerang?

Bumerang se koristi već više od 30.000 godina, s tim što se njegova uloga menjala, ali i izgled.

Kada su pre 20-30.000 godina ljudi koristili bumerang on se nije vraćao. Prvobitno je bio izrađen od mamutove kosti i bio je korišćen u lovu.

bumerang-kao-oruzje

Bumerang se prvenstveno koristio kao oružje u lovu

Iako vrlo neoično oružje, bumerang je pomagao čovek da ulovi životinju sa velike udaljenosti. Uglavnom su se bumerangom lovile manje životinje, a danas se i dalje koristi u svrhe lova – ali na ptice.

Bumerang kakav mi danas poznajemo nastao je sasvim slučajno. Onaj ko je hteo da napravi bumerang možda nije bio baš najveštiji u tome, pa mu je napravio oblik kakav mi danas imamo priliku da vidimo.

Ali pored toga što mu je slučajno promenjen dizajn, slučajno se došlo i do saznanja da se takav bumarang vraća onome ko ga je bacio.

Ovo je jedna od najmisterioznijih tajni, pa su mnogi želeli da otkriju – zašto i kako se bumerang vraća?

Današnji bumerang oblikovan je tako da izgleda kao da ima krila. Njegovi kraci su kao krila aviona – ravna su nasvom dnu i zaobljena na vrhu. Zahavaljujući ovom obliku vazduh se uvija, a pritisak je niži iznad bumeranga nego ispod njega.

Pored toa što mu dizajn omogućava da “leti” bitna je i tehnika bacanja, ukoliko želimo da nam se vrati. Bumerang treba baciti verzikalno, držeći ga za jedan krak, dok je drugi uperan nagore, a središte prema bacaču.

Na taj način on će se okretati u vazduhu, a jedno krilo (koje je iznad) pomeraće se brže od drugog. Ta razlika u visini dovodi do toga da se potisak razlikuje i na taj način vezduh stvara momenat sile. Bumerang se okreće oko svoje ose, a rotiranje se dešava pod nagibom. Na ovaj način putanja kojom leti bumerang se krivi, što je u fizici poznato kao žiroskopska precesija.

Ako bumerang bacite ispravno on će vam se sigurno vratiti.

Izvor: Nacionalna geografija

19/02/2015 14:05

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga