Kanjon Antilopa – Umetničko delo prirode!

22/07/2020 11:11

Kanjon Antilopa – Umetničko delo prirode!

“Kad se zraci igraju sa kamenom. Kad vetar i voda mukotrpno vekovima vajaju”.

Pitali ste se gde su i koji su to ti prizori koje nam windows nudi kao screen saver-e? Jesu li stvarni? Jel to moć fotografije i photoshop-a ili zaista postoji tako nešto što se ne uklapa u ovu planetu čuda?

Upravo vam predstavljamo jedan od tih prikaza sa screen saver-a. Nesvakidašnja igra prirode, ples kamena i sunca, nestvarna Antilopa. Umetničko delo same prirode. Kanjon reke Antilope. Nestvarnost u zbilji.

Nalazi se u rezervatu Navaho Indijanaca u Arizoni, SAD. Danas je ovo otkriveno blago prirode jedno od najposećenijih turističkih atrakcija u ovoj zemlji, sva sreća zbog lokacije- indijanski rezervat, ulaz je moguć samo uz vodiča.

Nastao je erozijom Navaho peščare zbog velike poplave i surovosti vetra. Rezultat je neverovatni bakarni prošarani reljef, simetričnih šara, kamenom zaleđenog peska poput sklopnjenih kockica.

Kanjon je podeljen na dva dela – Tse’bighanilihi u značenju – mesto gde voda prolazi kroz stene i Hasdestwazi- lukovi spiralnih stena. Zanimljivo je što su zadržali originalne Navaho nazive što pokazuje koliko ovaj malobrojni narod čuva svoju tradiciju i korenje.

Opčiniće vas činjenica da se ovaj kanjon još uvek menja iz dana u dan. Svedoci ste buduće velike istorije prirode. Smatra se da njegov oblik još uvek nije konačan kako i da je tokom monsunskih kiša ovaj kanjon puni tečna voda koja još radi na njegovom klesanju.

Možete posmatrati iz prvog reda kako priroda dela kao umetnik iznova otkrivajući nove komore i hodnike, oblike koje kuje voda u ovim bronzanim stenama. 

Kanjon Antilopa – Arizona, SAD

 

22/07/2020 11:11

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga