Kako je izgledao Isus Hrist?

28/02/2018 13:24

Kako je izgledao Isus Hrist?

Brza pretraga na Guglu na temu Isusa Hrista pokazaće nam visokog čoveka svetle puti, duge kose i brade smeđe boje. Ali nova istraživanja kažu da Isus nije baš tako izgledao.

U jevanđeljima, opisano je da je Isus bio Jevrejin koji je rođen oko 4. veka pre nove ere u Vitlejemu i da je živeo u Egiptu kao dete, pre nego što se preselio u Nazaret. Ipak, ovi spisi ne spominju kako je Isus izgledao, osim što je opisivana njegova odeća i obuća.

Džoan Tejlor, profesorka na Londonskom koledžu istorijata i nastanka hrišćanstva, u svojoj knjizi koju je nedavno objavila, opisuje kako misli da je Isus zapravo izgledao.

Kako je Isus izgledao?

U Bibliji, Mojsije i David, koji je ubio Golijata, opisivani su kao lepi i zgodni mladići. Ipak, kako tvrdi Džoan, niti jednom Isusu nisu pridavani ovi epiteti. Uz to, u najranijim umetničkim radovima, nakon Hristove smrti, veoma malo informacija ima o tome kako je Isus izgledao, a znamo samo šta je nosio od odeće i obuće.

Džoan je zato odlučila da zatraži pomoć u arheologiji i otkrivenim tekstovima, kako bi dobila generalan uvid u to kako su Jevreji tada izgledali.

Prema njenim zaključcima, Isus je bio visok oko 1.70 cm, imao je smeđe oči, tamnu kosu i malo tamniju boju kože, poput boje maslina. Spisi ni po čemu nisu izdvajali izgled Hrista od ostalih koji su tada živeli u Egiptu.

Isto tako, istorija beleži da su tadašnji Jevreji težili da skraćuju kosu i da je češljaju, te je ovo još jedan od problema predstavljanja Isusa Hrista. Uz to, budući da, prema spisima i Bibliji, Isus nije mnogo jeo, Džoan pretpostavlja da je bio mršav i ne mnogo mišićav.

Za to vreme, Džoan kaže da čuveni Torinski pokrov daje donekle uvid u samo lice Isusa Hrista, ali ne daje dovoljno informacija.

 

 

 

28/02/2018 13:24

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga