Na današnji dan preminuo Mark Tven

21/04/2017 09:23

Na današnji dan preminuo Mark Tven

Na današnji dan, 21. aprila 1910. godine preminuo je američki pisac Mark Tven. Ostao je upamćen pre svega po svojim romanima, od kojih se izdvajaju “Doživljaji Toma Sojera” i “Doživljaji Haklberi Fina”.

Njegovo pravo ime je Samjuel Langhorn Klemens i rođen je 30. novembra 1835. godine u mestu Florida u Misuriju. Detinjstvo je proveo pored reke Misisipi.

Kada mu je otac umro, počeo je da uči štamparski zanat, pa je kao štampar radio širom Amerike. Proputovao je Srednji istok i Evropu, a život mu je bio pun avantura.

Pročitajte i: Najzanimljiviji citati Marka Tvena

Od 1862. godine počinje da izveštava za novine “Teritorijal enterprajz” u Viridžinija Sitiju u Nevadi, a godinu dana kasnije počinje da piše članke za iste novine, ali pod pseudonimom Mark Tven, što na reci Misisipi znači “dva hvata duboko”.

Mark Tven je većinu svojih najboljih dela napisao sedamtesetih i osamdesetih godina 20. veka, dok je živeo na farmi Kveri kod mesta Elmira u državi Njujork.

Roman “Doživljaji Toma Sojera” napisao je 1876. godine, a u njemu je na neki način opisao svoje detinjstvo pored reke Misisipi. Smatra se da je nastavak ovog romana knjiga “Doživljaji Haklberi Fina” iz 1884. godine.

Slavnim američkim piscima – Ernestu Hemingveju i Vilijamu Fokneru, Mark Tven bio je inspiracija, a Nikoli Tesli bio je blizak prijatelj.

Poslednjih godina života Mark Tven je slabije pisao ali je često govorio o mnogim temama. Preminuo je 21. aprila 1910. godine u mestu Reding u Konektikatu.

Više o životu Mark Tvena pogledajte ovde.

Biografije drugih značajnih istorijskih ličnosti nalaze se ovde.

21/04/2017 09:23

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga