Na današnji dan preminuo Teodor Ruzvelt

06/01/2017 09:56

Na današnji dan preminuo Teodor Ruzvelt

Na današnji dan, 6. janaura 1919. godine, preminuo je Teodor Ruzvelt, dvadeset šesti američki predsednik – od 1901. do 1909. godine.

Rođen je u Njujorku, u veoma uglednoj i bogatoj aristokratskoj porodici. Njegov otav se bavio trgovinom i filantropskim radom, dok je njegova majka bila ćerka južnjačkog plantažera i robovlasnika.

U detinjstvu je bolovao od astme i od malena bio zainteresovan za zoologiju, a početno obrazovanje je stekao kod kuće, od strane privatnih učitelja. Nakon toga, upisao je Harvard, koji je završio 1880. godine kao jedan od najnadarenijih studenata i vrstan bokser.

Posle toga, upisao je pravni fakultet na Univerziteta Kolumbija u Njujorku, ali je studije ubrzo prekinuo kada je shvatio da pravo nije za njega.

Umesto studiranja, posvetio se pisanju knjige “The Naval War od 1812” koja se smatra jednom od najboljih sa temom anglo-američkog rata.

Svoju političku karijeru započeo je 1881. godine kao član Republikanske stranke, kada je izabran za člana Državne skupštine Njujorka.

Zbog teške porodične tragedije – smrti majke i prve žene Alis, Teodor je dao ostavku na mesto člana Skupštine i preselio se u Dakotu, gde je postao farmer. Upravo veštine koje je stekao na svom imanju bile su mu korisne prilikom obavljanja dužnosti lokalnog šerifa, ali je u tom periodu uspeo i da sazna mnogo vrednih podataka o Divljem zapadu, čiju je istoriju opisao u svom delu “Winning of the West”.

Kada se vratio u Njujork oženio je svoju simpatiju iz detinjstva – Edit Kermir Karov, sa kojom je posetio Evropu i popeo se na Monblan. Svoj talenat za politiku i želju za reformisanjem društva pokazao je u nnarednim godinama, pa je dobio priliku da postane predsednik odbora policijksih načelnika Njujorka, što je i prihvatio 1895. godine.

Zahvaljujući svom položaju, uveo je telefone u svaku policijsku stanicu, a omogućio je da ih koriste i žene i Jevreji, što je do tada bilo zabranjeno.

Učestvovao je i u ratu sa Španijom 1898. godine organizujući dobrovoljni puk koji je učestvovao u borbama na Kubi.

Zahvaljujući svojoj hrabrosti i odvažnosti da pomogne državi, Ruzvelt je polako počeo da uživa veliki ugled u javnosti, zbog čega je imenovan za guvernera Njujorka.

Iako nije želeo, kandidovao se za potpredsednika, pa je učestvovao i u kampanji Mekinlija, koji je osvojio izbore. Nakon toga Teodor Ruzvelt je imao u planu da prekine sa političkom karijerom, međutim, nakon ubistva tek proglašenog predsednika, Ruzvelt je 1901. godine po Ustavu morao da postane predsednik, najmlađi do tada u američkoj istoriji.

Započeo je politiku koja se razlikovala od one koju je vodio Mekinli. Inicirao je izgradnju Panamskog kanala, posredovao je u Rusko-japanskom ratu 1905. godine i samo godinu dana kasnije dobio Nobelovu nagradu za mir.

Njegov uticaj na razvijanje Sjedinjenih Američkih Država je veoma značajan, jer je upravo njegova politika stvorila svetsku silu od SAD-a, koja je do tada bila država sa izolacionističkom politikom.

Biografije drugih značajnih ličnosti nalaze se OVDE.

06/01/2017 09:56

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga