Na današnji dan rođen Meša Selimović

26/04/2017 09:19

Na današnji dan rođen Meša Selimović

Na današnji dan, 26. aprila 1910. godine, rođen je srpski i jugoslovenski pisac, član Srpske akademije nauka i umetnosti, Mehmed Meša Selimović.

Rođen je u Tuzli, u istaknutoj bosanskoj porodici. U rodnom gradu je završio osnovnu i srednju školu, da bi studije srpsko-hrvatskog jezika i književnosti upisao na Filološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu 1930. godine.

Tokom Drugog svetskog rata bio je hapšen zbog učestvovanja u partizanskim anti-fašističkim aktivnostima, a kada je oslobođen postao je član Komunističke partije Jugoslavije i politički komesar partizanskog odreda u Tuzli.

Pročitajte neke od najzanimljivijih citata Meše Selimovića!

Posle rata je kratko živeo u Beogradu, da bi se 1947. godine preselio u Sarajevo, gde je radio kao profesor u Srednjoj pedagoškoj školi i na Filološkom fakultetu.

Pisanjem je počeo da se bavi veoma kasno u životu. Svoja najbolja dela napisao kada je već imao 60, pa čak i 70 godina. Prva knjiga koju je objavio bila je zborka pripovedaka “Prva četa”, koja je objavljena 1950. godine.

Drugu knjigu napisao je 11 godina kasnije, a svoje prvo remek-delo, za koje je konačno dobio malo više priznanja, “Derviš i smrt” napisao je 1966. godine. Četiri godine kasnije napisao je roman “Tvrđava”.

Više o životu i stvaralaštvu Meše Selimovića pročitajte OVDE.

Biografije drugih značajnih ličnosti nalaze se OVDE.

26/04/2017 09:19

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga