Kako telo reaguje kada se zaljubimo?

12/01/2018 14:26

Kako telo reaguje kada se zaljubimo?

Leptiri u stomku, nervoza, trema i ubrzan rad srca samo su neki od simptoma zaljubljivanja. U nastavku saznajte kako se naše telo menja kada se zaljubimo.

Osećamo zavisnost

Zaljubljivanje utiče na telo slično kao droga, jer organizam luči hormone kao što su dopamin, okitocin, vasopresin i adrenalin. Zbog toga, kada smo zaljubljeni, osećamo se energičnije i poletnije, a to je i razlog zašto želite da provodite što više vremena sa partnerom.

Opijenost

Oksitocin utiče na to da se osećamo opijeno, a neki istraživači pokazali su da zaljubljenost ima slične efekte na telo kao alkohol, a iako ova stanja utiču na drugačije delove mozga, efekat je isti.

Zenice se šire

Kada se jako zaljubimo u nekog, mozak reaguje i dolazi do širenja zenica, dok gledamo u voljenu osobu.

 

Lice crveni, a dlanovi se znoje

Svi ti neprijatni simptomi, kao što su crvenilo, pojačano znojenje i ubrzan rad srca posledica su hemikalija koje se uzburkaju u organizmu kada smo zaljubljeni.

I stomak reaguje

Kada neko počne da nam se dopada, mozak ispušta hormon stresa kortizol, koji utiče na rad želuca. Iz tog razloga možemo da osetimo mučninu ili manjak apetita.

Koktel fermona

Fermone, odnosno hemikalije mirisa, ispuštaju životinje, ali i ljudi. Biološki, oni na nesvenom nivou menjaju ponašanje i utiču na nivo povezanosti i fizičke privlačnosti.

 

Mozak se “budi”

Istraživanjima, naučnici su došli do zaključaka da mozak tokom stanja zaljubljenosti ispušta sve više hormona zadovoljstva, pa samim tim postajemo motivisaniji i imamo bolju pažnju.

12/01/2018 14:26

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga