Zašto kažemo Ahilova peta?

23/05/2023 14:59

Zašto kažemo Ahilova peta?

U pitanju je još jedna fraza koja nam stiže iz grčke mitologije. Reč je o čuvenom i hrabrom Ahilu i njegovoj slaboj tački – peti.

Ahil je kao jedan od grčkih junaka opevan u Homerovoj “Ilijadi”, a bio je i učesnik velikog Trojanskog rata.

Zašto se njegovo ime izgovara toliko često?

Legenda kaže da je Ahil bio sin tesalskog kralja Peleja i boginje Tetide. Kentaur Hiron ga je učinio brzim, jakim i rečitim.

Kada su krenule pripreme za pohod na Troju, Ahil je već stasao za ratnika. Odazvao se pozivu za boj, pored majčinskog preklinjanja da ide. Upozorila ga je, ukoliko krene u boj, njegov život biće kratkog veka ali će steći veliku slavu. Ukoliko je posluša i ostane, imaće dug život običnog čoveka.

Ahil se odlučio za slavu, pa je zajedno sa svojim prijateljem Patroklom i ostalim sunarodnicima krenuo u boj.

Opsada Troje trajala je punih deset godina, a Ahil je u poslednjoj postao glavni junak. Došao je u sukob sa zapovednikom grčke vojske Agamemnonom, zbog lepe Brizaide, ali je odustao od borbe, na njene molitve. Kada su Grci počeli da gube i kada je veliki Hektor greškom, misleći da se bori sa Ahilom, ubio njegovog prijatelja Patrokla, Ahil se vratio da svede račune.

Gnevan i naoružan božanskim oružjem, koje mu je darovala majka Tetida, Ahil ubija Hektora i njegovo telo vuče svakog dana oko zidina Troje. Ubija i Memnona, sina boginje Eoje i na kraju gine kod Skejskih vrata. Tamo ga je dočekao Paris, Hektorov brat, koji ga je uz pomoć Apolona, pogodio strelicom u petu – jedino mesto na telu, koje nije bilo božansko.

Boginja Tetida u želji da sina učini besmrtnim, mazala ga je ambrozijum i kalila na vatri. Potapala ga je celog u reku Stiks, a jedino mesto koje nikada nije potopila, bila je peta, jer ga je za petu držala. Iz tog razloga je bio ranjiv samo u petu.

Ahilova peta se i danas koristi kao izraz za nezaštićeno mesto i slabu tačku.

 

23/05/2023 14:59

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga