5 najčudnijih muzeja na svetu

16/07/2018 10:21

5 najčudnijih muzeja na svetu

Ovi muzeji bude maštu, radoznalost, često gađenje, pa i strah.

Bez obzira na reakcije koje izazivaju, teraju nas da se zapitamo, do kojih granica ide ljudska kreativnost?

U poseti muzeju

Posete ovim muzejima, zaista se ubrajaju u neobične, pa čak i bizarne.

Muzej mumija – Gvanahuato, Meksiko

Gradić Gvanahuato je rudarski gradić u Meksiku koji se nalazi pod zaštitom Uneska. U kriptama Santa Paule, tokom 19. veka sahranjeno je na hiljade tela, međutim zbog takse za sahranjivanje, koje porodice pokojnika nisu mogle da plate, tela su iskopana. Temperatura karakteristična za ovu regiju, prirodno je mumuificirala tela. Mumije su čuvane u posebnoj zgradi, koja je kasnije pretvorena u muzej.

Plastinarijum – Guben, Nemačka

FOTO:www.plastinarium.de

Gunter fon Hagens, usavršio je proces u kojem se polimeri koriste kako bi se očuvalo ljudsko tkivo. U Plastinarijumu su izloženi upravo primerci plastinacije. Naime, svi koji posete muzej moći će da vide izložene životinje, ali i ljude u kreativnim pozama.

Muzej torture – Amsterdam, Holandija

Ovaj muzej vraća Evropu mračno doba, u istoriju torture i smaknuća. U muzeju se nalazi oko 400 instrumenata koji su korišćeni pri ispitivanju osumnjičenih i političkih zatvorenika.

Podzemni muzej – Kankun, Meksiko

Muzej se nalazi u azurnim vodama u okolini Kankuna. Sadrži preko 500 skluptura u prirodnoj veličini, koje su fiksirane za morsko dno. Sagrađen je 2009. godine i predstavlja nezaboravno iskustvo.

Momofuku Ando instant ramen – Osaka, Japan

Muzej predstavlja jedan period u japanskoj kulturi hrane, odnosno posvećen je instant nudlama, prvim na svetu Chicken Ramen. Posetioci mogu videti pakovanja nudli iz celog sveta, ali i da probaju seriju nudli iz Hokaida i Tohoku. Takođe, muzej posetiocima nudi i mogućnost osmišljavanja pakovanja za sopstvenu supu u fabrici My Cupnoodles.

16/07/2018 10:21

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga