Najpopularnija knjiga na svetu sa bizarnim rekordima

05/07/2021 18:03

Najpopularnija knjiga na svetu sa bizarnim rekordima

Najpopularnija knjiga na svetu, čiju je bar jednu stranicu svako od nas pročitao, je Ginisova knjiga rekorda. Planetarno poznata, sabrala je bizarne, čudne i nesvakidašnje rekorde. A sve je počelo davne 1951. godine. 

Tadašnji direktor pivare “Ginis” (“Guinness”) ser Hju Biver posetio je 4. maja pomenute godine porodicu u Irskoj. Tokom tog boravka odlazio je u lov i posećivao lokalne pabove. Jednom prilikom nakon lova svratio je u obližnju pivnicu, gde se našao usred rasprave u vezi sa najbržom evropskom lovnom pticom. Prisutni lovci su nagađali da li je to fazan ili tetreb, iako niko nije znao koja bi ptica mogla poneti titulu najbrže ptice, nije ih sprečilo da se prepiru.

I sam Biver je želeo da zna istinu, te je posle dolaska u zamak u kom je bio gost, počeo je da odgovor traži u knjigama kućne biblioteke. Uprkos volji i uloženom trudu nije saznao koja je ptica najbrža. Tada se zamislio i shvatio da će takvih i sličnih rasprava biti dogod je sveta, a da ne postoji knjiga koja bi mogla da okonča prepiranja.

možda vas zanima i: Bizarni lekovi iz 18. veka

I upravo iz tog razloga je rešio da objavi knjigu koja će sadržati takve informacije. I već 12. septembra 1951. godine, angažovao je blizance Norisa i Rosa Mekvertera, koji su imali agencija za utvrđivanje činjenica u Londonu. Nakon vrlo kratkog vremena u britanskoj prestonici  otvoren je biro u kojem je započet proces prikupljanja podataka za štampanje prvog izdanja od 198 stranica. Ukoričena knjiga pojavila je na tržištu četiri godine kasnije, 27. avgusta 1955. godine.

Najčudniji rekordi

Čovek koji je pojeo avion – rekord za najluđu stvar koju je iko ikada pojeo drži Mišel Lotito (1950 – 2007), poznatiji kao “gospodin svaštojed”. Veruje se da je jedan od retkih kojih koji je mogao da jede metal i staklo. A najčudnije što je pojeo je avion Cesna 150. Ovaj avion obedovao je dve godine: 1978 – 1980.

Najstariji igrač stonog tenisa – Doroti de Lou je sa svojih 97 godina predstavljala Australiju na 14. svetskom šampionatu u stonom tenisu za veterane u Rio de Žaneiru u Brazilu 2008. godine. Naredne godine je učestvovala u pripremama za Svetski masters turnir.

Najjače uvijanje tiganja – jedan od najčudnijih rekorda u vezi sa ljudskom snagom. No, rekord u uvijanju aluminijumskih tiganja u rolnu drži Skot Marfi, koji je 30. jula 2007. godina smotao tiganj prečnika 30 centimetara u rolnu prečnika 17,46 centimatara za samo 30 sekundi.

Sudbonosno “DA” 23 puta – Linda Vulfe (68) je žena koja se najviše puta na svetu udavala.  Ona je pred oltar je stala 23 puta, ali traži mladoženju i za 24. Prvi put se udala 1967. godine, sa 16 godina i bila je u braku do svoje 31, ali posle tog braka, svaki sledeći trajao je  najduže godinu dana.

Čovek sa najelastičnijom kožom – Geri Tarner je 28. oktobra 1999. godine u Los Anđelesu oborio rekord, pošto je uspeo da kožu stomaka istegli do neverovatnih 15,8 centimetara. Nakon ispitivanja njegovog zdravstvenog stanja, utvrđeno je da boluje od Elhers-Danlosovog sindroma, koji predstavlja poremećaj vezivnog tkiva.

Najviše plesača Džeksonovog “Trilera” – U čast preminulog kralja popa Majkla Džeksona imitator Hektor Džekson je na Trgu revolucije u Meksiko Sitiju, 29. avgusta 2009. godine, izveo živi nastup kada je čak 13.597 ljudi plesalo uz njegovu najčuveniju pesmu “Triler”.

Najveća kolekcija Štrumpfova – Britanac Stiven Parkes ima najveću kolekciju Štrumpfova, a koja broji 1.061 figurica malih plavih bića.

05/07/2021 18:03

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga